Team Rembrandts dik tevreden met de resultaten in Florida.
Team Rembrandts dik tevreden met de resultaten in Florida.

Leerlingen Zwijsen College winnen award beste robot in Florida

Onderwijs 1.609 keer gelezen

VEGHEL | Na weken van ontwerpen, sleutelen en programmeren, zijn dertien leerlingen van het Zwijsen College samen met studenten van de Fontys de Atlantische Oceaan overgevlogen om ons land te vertegenwoordigen bij de FIRSTTM Robotics Competition in West Palm Beach, Florida. De leerlingen van de Veghelse middelbare school gingen uiteindelijk met de award van beste robot aan de haal.

Team Rembrandts, de naam van het team bestaande uit Fontys studenten en leerlingen van het Zwijsen College en Heerbeeck College, heeft zes weken de tijd gekregen om een robot te bouwen die ballen kan oppakken en schieten, tandwielen op kan pakken en ophangen en kan klimmen in een touw. De robot mocht afgelopen vrijdag voor het eerst in competitieverband in actie komen. In de voorrondes gingen er nog een paar zaken mis, zoals connectieproblemen en harde botsingen die schade veroorzaakte. Toch heeft de robot, bestuurd door leerlingen van het Zwijsen, het tot de halve finales weten te schoppen.
Helaas viel daar het doek voor robot William. Van de 'best of 3' won het team de eerste wedstrijd maar verloor de tweede. De derde wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Een tiebreaker moest het verschil maken, maar ook die eindigde in een gelijkspel. In de bloedstollende tweede tiebreaker viel helaas het doek. De andere twee robots uit de alliantie (er werd drie tegen drie gespeeld) konden aan het einde van de ronde niet de klim maken voor de laatste nodige punten.

Vrouw
Ondanks dat hebben de Zwijsen leerlingen een geweldige prestatie geleverd. Op de tweede wedstrijddag stapte de presentatrice van het evenement op de bestuurders van de robot af met haar dochtertje voor een foto. Nadat ze op de eerste wedstrijddag had gezien dat er een team was waarin zoveel meiden zaten die de leiding hadden bij het spel, had ze besloten haar dochter mee te nemen om haar kennis te laten maken met deze leerlingen. Haar woorden waren duidelijk: 'ze wilde dat dit team als inspiratiebron voor haar kind gold, dat je als vrouw niet onder hoeft te doen in deze mannenwereld'. Ook een aantal vrouwelijke juryleden hadden als commentaar dat ze die dagen trots waren vrouw te zijn, nadat ze dit team in actie hebben gezien.

Award
Alsof dat nog niet genoeg complimenten waren, heeft Team Rembrandts de Industrial Design Award gewonnen. Deze award werd uitgereikt aan het team met de best ontworpen robot. Er wordt niet alleen gekeken naar hoe de robot eruit ziet maar ook naar welke keuzes er zijn gemaakt met het oog op de prestaties. Donderdag komt het team weer in actie, dan in Orlando.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant