Film over Rooise legende gaat in première in Industry Bioscoop Veghel

Kunst en cultuur 1.474 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | De film Oda - Vlucht door de Eeuwen werd gebaseerd op de Oda legende van Sint-Oedenrode en geproduceerd door vrijwilligers uit de omgeving. Op 25 januari gaat de film in première Industry bioscoop op de Noordkade in Veghel. "Deze film is niet zomaar een verhaal", vertellen initiatiefnemers Arne Balk en Martin van Hastenberg. "Het is een sprong van het jaar 700 rechtstreeks naar het hedendaagse Brabant, waar de legendarische Schotse koningsdochter Oda tot leven komt. Haar pad kruist met dat van Hilde Waris, een blind meisje van nu, die samen met Oda een ongekend avontuur aangaat."

De Rooise filmmaker Arne Balk werd geraakt door het verhaal van Oda en zag de mogelijkheid er een bioscoopfilm van te maken. Hij dook de boeken in, ging in gesprek met mensen en startte met het schrijven van scripts. Arne is samen met zijn dorpsgenoot én co-producent Martin van Hastenberg en een team van lokale vrijwilligers en acteurs in 2021 met de productie van de film gestart. Arne en Martin vertellen: "Na bijna twee jaar filmen, voornamelijk in de weekenden, is de actie-avonturenfilm klaar voor première en is de filmervaring van een verrassend hoog niveau. Zo werd de trailer ingesproken door Jeroen Nieuwenhuize, een stem die je normaal alleen hoort bij trailers voor Star Wars en Jurassic Park. Dit sluit aan bij het niveau van de spannende, meeslepende speelfilm met een passie die je in elke scène terugziet en gaat beleven." 

‘Ode aan de legenda’
"Meer dan alleen een naam, is Oda een symbool van wonderen en veerkracht", aldus Arne en Martin. "Deze verhaallijn is niet alleen een ode aan de legende, maar brengt ook een stukje geschiedenis tot leven en geeft de Brabantse legende door aan een nieuwe generatie. Het is een film met een missie. Oda - Vlucht door de Eeuwen is meer dan entertainment; het is een viering van de cultuur, geschiedenis en pracht van Brabant." Opnames vonden plaats in het Groene Woud en nabij de Odaberg.

Praktisch
Het project werd mede mogelijk gemaakt door de steun van lokale sponsoren, de Gemeente Meierijstad en het Cultuurfonds. De première vindt plaats op 25 januari in de Industry Bioscoop op de Noordkade. Op 26 januari vindt de eerste reguliere vertoning plaats. Kaarten voor deze en andere voorstellingen zijn te bestellen op de website van Industry bioscoop. De film heeft een looptijd van 90 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant