Ik Zeg Toch Sorry is een voorstelling over de slavernijgeschiedenis.
Ik Zeg Toch Sorry is een voorstelling over de slavernijgeschiedenis. Foto:

Spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit

Kunst en cultuur 643 keer gelezen

VEGHEL | In de Blauwe Kei in Veghel staat dinsdag 28 november een vlijmscherp drama over het slavernijverleden. Het toneelstuk Ik Zeg Toch Sorry van Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin begint om 20.15 uur in de Grote Zaal.

Ik Zeg Toch Sorry is een voorstelling over de gezamenlijke slavernijgeschiedenis, hoe schrijnend de rollen ook verdeeld waren. Zes acteurs komen samen om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Langzaam en pijnlijk wordt duidelijk wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf. Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? “Gedurende het stuk wisselen de acteurs tussen hun historische personages en hun rol als (min of meer) zichzelf. Het blijkt een treffende manier om te laten zien dat het verleden helemaal nog geen verleden tijd is”, schrijft het Parool.
Ik Zeg Toch Sorry is volgens pers en publiek een must see. De voorstelling is geselecteerd voor het Theaterfestival 2023 als een van de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Urmie Plein is voor haar rol in Ik Zeg Toch Sorry genomineerd voor de Colombina 2023, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol.

Na afloop van de voorstelling vind er een nagesprek plaats met twee van de acteurs. Het nagesprek is vrij toegankelijk. Daarnaast is er rondom de voorstelling een expositie te zien in de foyer, over de geschiedenis van het slavernij verleden.
Tickets voor Ik Zeg Toch Sorry kosten 21 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl, via 0413-342555 of aan de theaterkassa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant