BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.
BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Foto:

Nieuw festival op de Noordkade bijt zich vast in wereldwijd voedselvraagstuk

Kunst en cultuur 1.398 keer gelezen

VEGHEL| De Noordkade nodigt je uit voor een verrassend nieuw en interactief festival dat zich vastbijt in het actuele thema over het wereldwijde voedselvraagstuk: BIJT! het Kunst over Voedsel Festival. Het vindt plaats van 28 juni tot en met 9 juli. Bezoekers kunnen er genieten van bijzondere beeldende kunst, live muziek, theater, film en dans, activiteiten die niet alleen al je zintuigen prikkelen, maar ook een directe relatie met voedsel hebben. De organisatie van BIJT! presenteert alvast een voorproefje.

Onderscheidend, spraakmakend en spannend, maar ook leuk en toegankelijk voor iedereen, wie je ook bent of waar je ook woont, daar staat BIJT! voor. Voor deze eerste editie staat de ‘eter’, de consument centraal.

Bijzonder en interactief
Zo is er de bijzondere en interactieve theatervoorstelling Slachtvisite door de gerenommeerde Peergroup. Het Vlaamse theatergezelschap Laika brengt de zinnenprikkelende voorstelling LANDMAAL, uit de trilogie koken voor het einde van de wereld. De Muzikale Moestuin komt met muzikaal talent uit de eigen regio. Bij Aan tafel met Kiki van Eijk gaan cursisten, onder leiding van deze topdesigner aan de slag met het maken van gebruikskeramiek en tafeltextiel. Maar ook voedselfotografie van onder andere Louise te Poele en Klaus Pichler, van stillevens van rottend voedsel waarin voedselconsumptie tegenover hongersnood centraal staat. Verder speelt Jasper Udink ten Cate als Creative Chef zijn Kitchen Concerts vol kunst, proeven, infotainment en funky muziek.

Wereldwijd
Theaterdirecteur en directievoorzitter van de Cultuurfabriek Harry Vermeulen is enthousiast over het thema en programma: “Veel mensen zijn bezig met het vraagstuk over ons dagelijks eten en drinken, waar dat vandaan komt en hoe het - ook in de toekomst - geproduceerd moet worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in onze directe omgeving. De verhalen, emoties en denkbeelden over ons voedsel geven we graag een podium op onze Noordkade, een plek waar voedsel in het DNA zit. Bijzondere theatermakers, kunstenaars, musici en ‘chefs’ nemen je twaalf dagen lang mee in hún inspirerende en soms kritische kijk op voedsel.”

Eigen manier
“We moeten ons allemaal voeden en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Met de voorstelling Slachtvisite willen we een dialoog op gang brengen over wat we eten en hoe dit eten gemaakt wordt,” vertelt Dirk Bruinsma, artistiek directeur en bedenker van de theatervoorstelling Slachtvisite. Hij vervolgt: “Tijdens deze voorstelling, die we samen met lokale slagers maken, staan we niet met een geheven vingertje voor ons publiek om hen op de vleesconsumptie te wijzen. We gaan eerst samen eten en brengen daarna het ambacht van de slager voor het voetlicht. Als je weet wat je eet, weet je ook wat dit voor jouw omgeving betekent. Die boodschap brengen wij op een onderhoudende en gezellige manier tijdens BIJT, in het hart van de varkenssector.”

BIJT! is een initiatief van de samenwerkende partijen binnen de Cultuurfabriek op de Noordkade: De Compagnie, Cultuur Haven Veghel, Phoenix Cultuur en De Blauwe Kei. BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. 
Meer info is te vinden op: www.bijt-festival.nl.

Uit de krant