Afbeelding

‘Welke monumenten laat je je kinderen na?’, vraagt Kirmiziyüz

Kunst en cultuur 759 keer gelezen

VEGHEL | Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz gaat vanaf februari op tournee met zijn nieuwe voorstelling Monumentaal. Welk monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg? Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beiden Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen die hij van zijn ouders heeft geleerd geeft hij door aan zijn kinderen? Op dinsdag 14 februari staat Monumentaal in theater De Blauwe Kei in Veghel.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke thema’s als identiteit, migratie en integratie. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen.
Sadettin kreeg vanuit publiek en pers veel lovende reacties op deze voorstellingen. Theaterkrant noemde hem ‘meesterverteller’ en De Volkskrant omschreef zijn voorstelling als ‘overdonderend’. Maar wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zij er eigenlijk van?

Tickets zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413 34 25 55 of aan de theaterkassa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant