Kunstenaar Pieter Vink speelt met licht.
Kunstenaar Pieter Vink speelt met licht.

De Compagnie presenteert: ‘Lopende band van licht’

Kunst en cultuur 567 keer gelezen

VEGHEL | Waar vroeger de ingrediënten voor het veevoer vermalen werden loopt nu een rollende band van licht. Voor Peter Vink is de locatie zelf zijn atelier en het lichtkunstwerk dat hij creëert nodigt de kijker uit met andere ogen naar deze ruimte te kijken. Malerij Noordkade is te zien van 11 december tot en met 29 januari. De kunstenaar bouwt het werk ter plekke vanaf 5 december op.

De lichtinstallatie is speciaal gemaakt voor de Malerij aan de Noordkade en volgt de architectuur van de loopbrug die zich boven de gang bevindt. Op iedere draagbalk van deze brug hangt een dubbele rij LED-licht lijnen die zo geprogrammeerd zijn dat ze de illusie wekken van een rollende band. Hiermee verwijst Vink naar het verleden. In dit industriële erfgoed was ooit de mengvoederfabriek van de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) gevestigd. Het kunstwerk verbeeldt de productie die hier plaatsvond. De kleuren geel en groen verwijzen naar de kleuren van het logo van CHV.

Peter Vink maakt kunstwerken die de specifieke fysieke of mentale kenmerken van een locatie benadrukken. Hij werkt meestal met licht en zijn installaties zijn bijna vanzelfsprekend aanwezig in de ruimte. Zo benadrukt hij wat aanwezig is en nodigt tegelijk de toeschouwer uit om opnieuw en met andere ogen naar deze ruimte te kijken. Vink laat opvallen wat anders onopgemerkt blijft zodat de ruimte zelf een verhaal wordt.

De Malerij is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade in Veghel. Het lichtkunstwerk is hier te zien van 11 december tot en met 29 januari. Dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant