VIB mag op zaterdag 3 december het spits afbijten.
VIB mag op zaterdag 3 december het spits afbijten.
UPDATE

Nieuw muziekinitiatief in Veghel: ‘Phoenix Sessies’, eerste concert vervroegd

Kunst en cultuur 2.079 keer gelezen

UPDATE:

In verband met de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen USA om 16.00 uur wordt het optreden van VIB vervroegd. Komende zaterdag start de eerste editie van de Phoenix Sessies daarom om 14.00 uur. Het muziekgezelschap treedt op tot 15.00 uur.


VEGHEL | Phoenix Cultuur start vanaf zaterdag 3 december met het gloednieuwe concept ‘Phoenix Sessies’. Onder deze naam treden muziekensembles en bands, die gerelateerd zijn aan Phoenix, op in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel. Deze muzieksessies gaan één keer per maand op zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur plaatsvinden. “Op zaterdag 3 december trappen we af met VIB”, vertelt Marc van Kessel, coördinator Muziek bij Phoenix en tevens dirigent van VIB.

Van Kessel is enthousiast over het nieuwe concept: “Samen muziek maken is het mooiste dat er is. En wat is nu lekkerder dan applaus krijgen na een optreden. Het is niet altijd makkelijk voor muziekgezelschappen om een locatie te vinden. Bovendien is het voor muzikanten belangrijk dat ze podiumervaring opdoen. Aan beide zaken kan Phoenix Sessies een bijdrage leveren”, vertelt hij. De muzikale sessies zijn gratis toegankelijk en het doel is dat Phoenix Sessies een breed palet van jonge, opkomende en getalenteerde acts naar De Afzakkerij gaat brengen. “Dat is wel de bedoeling”, zegt Van Kessel. “Alles kan en mag. Iedereen die enigszins gerelateerd is aan Phoenix Cultuur kan zich aanmelden voor de muzieksessies. Dat kan een Pop&Co-bandje zijn, maar ook een harpist. Het is de bedoeling dat de bezoekers in de Stadskrant Veghel lezen wat er komt optreden en dan denken daar wil ik wel een uurtje naar luisteren. Biertje erbij of een kopje koffie. Of ze laten zich natuurlijk verrassen en komen op de bonnefooi.”

VIB: Very Interesting Brass
Niet heel toevallig mag VIB op zaterdag 3 december van 16.00 tot 17.00 uur het spits afbijten. VIB is in 1999 ontstaan als tweede ensemble van de Veghelse muziekschool met dirigent Marc van Kessel en bestaat uit zo’n zestien man. Van Kessel is nog altijd de muzikaal leider van het orkest. “Ik heb het ensemble van jonge kinderen zien uitgroeien tot ervaren en volwassen muzikanten. Door de jaren heen zijn er wat mutaties geweest, maar de bevlogenheid van de muzikanten is altijd gebleven. Iedere vrijdag komt het gezelschap bij elkaar om te repeteren. We repeteren op het scherpst van de sneden, maar het is ook gezellig.”


De brassklanken van VIB zijn niet alleen in Veghel blijven hangen. Ook Eric Vloeimans hoorde dat hier muziek in zit en zo ontstond er een samenwerking waarbij elke jazzliefhebber zijn volumeknop een tikkeltje harder zet. Samen traden ze onder andere op bij onder andere Vrije Geluiden op NPO 1 en in het Muziekgebouw Eindhoven tijdens de opening van het concertseizoen.Het orkest is volgens Van Kessel een divers gezelschap en dat maakt VIB veelzijdig. De band bestaat uit een drummer, sousafoon, trompetten, trombones, hoorns en een bugel. “VIB is eigenlijk een kruising tot tussen een big bang en een brass band. Ze hebben zoveel power. Eigenlijk ben ik veel meer een coach dan een dirigent. Deze groep muzikanten doet het veelal zelf. Ze nemen zelf het initiatief”, zegt Marc.

Elke maand Phoenix Sessies
VIB treedt op 3 december op met veel muziek van de Galloway Big Band. De volgende optredens zijn op 14 januari, 11 februari, 11 maart. Wie er dan naar De Afzakkerij komt, wordt later bekend gemaakt. Alle optredens zijn gratis te bezoeken en altijd tussen 16.00 en 17.00 uur. “Ons doel is om er een structureel evenement van te maken. We starten met één sessie per maand en gaan er zeker een jaar mee door. Wie weet breiden we het aanbod wel verder uit.”


Marc van Kessel.

Tot slot de vraag wie Van Kessel graag terugziet op het podium van Phoenix Sessies: “Een gezamenlijk optreden van Rosa van Geffen en Willem Bennenbroek. Het liefst akoestisch. Eigenlijk zouden alle optredens akoestisch moeten zijn. Dat pas het beste bij De Afzakkerij”, besluit Van Kessel.

Kijk voor meer info over Phoenix Cultuur en de Phoenix Sessies op www.phoenixcultuur.nl

Marc van Kessel is groot voorstander van de Phoenix Sessies.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant