Het open depot van het Raadhuis in Schijndel.
Het open depot van het Raadhuis in Schijndel. Foto: Mike Bink

Kunst uit gemeentecollectie wordt toch eerst aangeboden aan inwoners

Kunst en cultuur 1.034 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad gaat de overtollige kunst uit haar collectie eerst aan de inwoners én maatschappelijke instellingen van de gemeente aanbieden. Wethouder Roozendaal: “Het college heeft de voorkeur om dat zelf uit te voeren. We hebben de afgelopen dagen gekeken hoe we dat kunnen doen. We kunnen stichting Onterfd Goed inzetten om op een locatie in Meierijstad, we denken aan de Koekbouw op de Noordkade, te zorgen voor de verkoop.”
Inwoners van Meierijstad krijgen daar dan de kans om de werken die de gemeente wil afstoten te verkrijgen, in lijn met de motie van Gemeentebelang, Lokaal en FvD die donderdag unaniem werd aangenomen. Roozendaal voegt daar wel aan toe dat hij ook maatschappelijke instellingen uit de gemeente de kans wil geven om kunst te verwerven. Een deel van de kunst is dankzij de vele aandacht voor het onderwerp al overgenomen door de bibliotheken in de gemeente. Resteren nog ergens tussen de 150 en 200 kunstwerken die aan de inwoners worden aangeboden. De gemeenteraad sprak waardering uit voor de moeite die Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad) had gestoken in het onderzoeken van verschillende scenario’s.

Onvoldoende depotruimte
De gemeentelijke kunstcollectie Meierijstad is samengesteld uit de voormalige collecties van de fusiegemeenten Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. Met een nieuwe bestemming voor het voormalige gemeentehuis in Schijndel is er nu onvoldoende depotruimte om alle kunstwerken op een verantwoorde manier te bewaren. Het college was oorspronkelijk van plan om de kunstwerken te schenken aan de stichting Onterfd Goed in Eindhoven, maar de indieners vonden dat ‘er alles aan gedaan dient te worden om de eigen inwoners van onze gemeente bij het vervreemden van kunstwerken als eerste de gelegenheid te bieden om deze te verwerven’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant