'Ik zou nooit een ‘gewone' zwangerschap meemaken, nooit een kraamweek, nooit een roze wolk!' - Claudia Kemps
'Ik zou nooit een ‘gewone' zwangerschap meemaken, nooit een kraamweek, nooit een roze wolk!' - Claudia Kemps Foto:

Drie prematuur geboren zonen, ‘Wat nou roze wolk?’

Human Interest 4.424 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse Claudia Kemps (45) doorstond twee moeilijke zwangerschappen, alle drie haar zonen werden te vroeg geboren. Zij vertelt: “De rollercoaster waarin ik ben beland bij de vroeggeboorte van mijn kinderen heb ik beschreven in het boek ‘Wat nou roze wolk?’.” Het boek wordt op zondag 1 oktober gepresenteerd bij Café Wittern op de Noordkade.

Claudia vervolgt: “In het het boek beschrijf ik wat mij is overkomen en hoe ik het heb beleefd. Het werd voor mij uiteindelijk een zoektocht van jaren om alles een plekje te geven. En ondertussen gaat het gewone leven ook door. Om die reden heb ik het boek geschreven.”

Eerste zwangerschap
Claudia vertelt over haar eerste zwangerschap. “Als ik, na twee spannende ICSI-trajecten zwanger blijk te zijn verwacht ik eindelijk te kunnen gaan genieten. Er zijn twee embryo’s teruggeplaatst en na de eerste echo is al snel duidelijk dat er twee kindjes in mijn buik aan het groeien zijn. Na een onrustige zwangerschap breken bij 32 weken en 1 dag mijn vliezen. Zes uur na de opname in het ziekenhuis word ik moeder van twee zonen. Yoran weegt 1450 gram en is naast prematuur ook dysmatuur (te licht voor de draagtijd, red.). Milan weegt 1735 gram, wat passend is bij de zwangerschapstermijn en een tweelingzwangerschap. Binnen een paar uur staat ons leven letterlijk op zijn kop en komen we in een totaal onbekende wereld.”

Grote verrassing
Omdat de kans dat Claudia en haar man op de natuurlijke manier kinderen kunnen krijgen nihil is is het een grote verrassing als zij vier jaar na Yoran en Milan weer zwanger blijkt. “Het is een verademing na een pittig ICSI-traject”, aldus Claudia. “De tweeling was acht weken te vroeg geboren. Deze keer zou het anders zijn. Ik zou kunnen genieten van een roze wolk.” Maar bij bijna 28 weken blijkt haar bloeddruk veel te hoog. Claudia heeft een zwangerschapsvergiftiging en wordt diezelfde middag nog opgenomen op de OHC, de intensive care voor zwangere vrouwen. “Na 5 dagen strijden beginnen mijn organen uit te vallen en wordt Rhoan gehaald. Ik was 28 weken en 4 dagen zwanger. Ik val keihard van de roze wolk af.”

Geen roze wolk
“Als na veertien weken Rhoan naar huis mag ontstaat er rust maar ook ruimte om na te denken en om gevoelens toe te laten. Rust om mijn lijf te laten herstellen. Om alles wat ons is overkomen een plekje te geven. Er is nog wel contact met het ziekenhuis maar alleen voor de controle van Rhoan, niet om te kijken hoe het met zijn ouders gaat. Ik voel me eenzaam in dit proces en merkte dat mensen vooral opgelucht waren dat het zo goed ging met Rhoan. Maar voor ons begon de verwerking pas. Ik zou nooit een ‘gewone’ zwangerschap meemaken, nooit een kraamweek, nooit een roze wolk!”

Boekpresentatie
Om dat te verwerken, om andere ouders herkenning en kracht te geven en om professionals inzicht te bieden in hoe dat is voor een ouder schreef Claudia haar boek dat op zondag 1 oktober om 13.30 uur wordt gepresenteerd bij Café Wittern aan de Noordkade. “Hier wordt het eerste exemplaar van mijn boek aan mij overhandigd en overhandig ik de eerste exemplaren aan mijn kinderen en mijn man”, aldus Claudia. Daarna is er ruimte voor vragen. Het boek is voor 21,97 euro te bestellen via watnourozewolk@gmail.com en is vanaf 1 oktober ook verkrijgbaar bij boekhandel Schellen in Veghel.


Afbeelding

Uit de krant