Margriet van Rosmalen is al 25 jaar vrijwilligster in het AAtrium.
Margriet van Rosmalen is al 25 jaar vrijwilligster in het AAtrium. Foto:

‘Het AAtrium voelt als een tweede thuis’

Gezondheid 2.728 keer gelezen

VEGHEL | AAtrium is een zorginstelling in Veghel. Het is een van de vele locaties van Brabantzorg. Het AAtrium bestaat dit jaar 25 jaar. Het gebouw ligt mooi centraal in de wijk en wordt omgeven door veel groen en een tuin met terras aan de oever van de rivier de Aa.

Een goede reden om eens te praten met een vrijwilliger, bewoner, zorgverlener en leidinggevende over verleden, heden en toekomst van het wonen en werken in deze zorginstelling. Dit keer komt vrijwilligster Margriet van Rosmalen aan het woord.

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Mijn wieg stond in Nijmegen en tot mijn tiende jaar woonden we in Beneden-Leeuwen. Daarna verhuisden we naar Veghel en ging ik naar de toenmalige huishoudschool. Ik heb veel in de huishouding gewerkt, bij supermarkt Van Oss in de Sluisstraat en bij het toenmalige Driessenbuizen. Ik heb ook nog even in Hillegom gewerkt en terug in Veghel heb ik mijn man Theo leren kennen. We kregen twee kinderen. Helaas is mijn man vorig jaar overleden. Gelukkig heb ik ook lieve kleinkinderen. Zorgen en sfeer maken zit in mijn bloed. Iets creatiefs met en voor mensen doen, daar word ik blij van. Het geeft me voldoening.

Hoe ben je 25 jaar geleden in het vrijwilligerswerk terecht gekomen?
Toen mijn moeder in het AAtrium woonde, kwam ik hier uiteraard vaak. Ik ging mijn moeder helpen, maar begon ook met allerlei sfeer verhogende activiteiten met en voor de andere bewoners. Ik hou van sociale contacten zowel met bewoners, personeel als andere vrijwilligers.

Wat doe je dan precies?
Tja, wat doe ik niet? Ik ben overal inzetbaar. Het begon met koffie zetten. We zijn jarenlang met bewoners een midweek op vakantie geweest onder andere in Loon op Zand en Hoogerheide. Samen met zorgpersoneel zorgden vrijwilligers daar voor ontbijt, lunch, diner en vooral voor ontspanning en een gezellige sfeer. Rond feestelijke dagen zoals kerst, pasen en carnaval ben ik soms een hele week in touw met versieren en leuke activiteiten. Gemiddeld ben ik toch zeker twee dagen bezig in het AAtrium. Met een gezellig clubje werken we ook in onze fraaie tuin. We kunnen nog wel en paar groene vrijwilligershandjes gebruiken. Mensen een beetje verwennen met manicure, gezichtsmassage, wandelen en andere activiteiten maakt me blij. Heel bijzonder is mijn ‘engeltjesproject’. Ik maak kleine engelfiguurtjes van koffiecups en metaal, ze staan in de hal op de balie en zijn te koop. De opbrengst gaat naar het potje ‘Vrienden van het AAtrium’.

Is er veel veranderd in de zorg?
Vijfentwintig jaar geleden waren de bewoners nog weinig hulpbehoevend. De communicatie liep vlotter en ze konden meer mee doen aan activiteiten. De zorg is geleidelijk steeds complexer geworden, want de indicatie is strenger. Mantelzorg en thuiszorg moeten de problemen in eerste instantie oplossen. Maar voor mij maakt het niet uit, nu is het ‘werk’ ook leuk.

Wordt jouw bijdrage in het AAtrium voldoende gewaardeerd?
Zeker! Het voelt hier als een tweede thuis. Ik voel me helemaal opgenomen in het team en wordt gewaardeerd om mijn inzet en bijdrage. De vrijwilligers worden regelmatig bij het wel en wee in het AAtrium betrokken: kerstbijeenkomst, kerstpakket, inspraakmogelijkheden en nieuwjaarsborrel. Heel fijn. Een week geleden had ik de schilder in huis en moest ik meer thuis blijven. Gelukkig kon ik daarna mijn energie en ideeën in ‘mijn’ AAtrium weer kwijt. Ik ga met frisse moed nog wel een tijdje door.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant