Loes Ofman is vrijwilliger bij Hospice de Goudsbloem, Christianne Kerkhofs is Manager Zorg & Welzijn van Hospice de Goudsbloem binnen BrabantZorg.
Loes Ofman is vrijwilliger bij Hospice de Goudsbloem, Christianne Kerkhofs is Manager Zorg & Welzijn van Hospice de Goudsbloem binnen BrabantZorg. Foto:

Hospice de Goudsbloem als laatste thuis: ‘Het klinkt gek, maar we hebben soms de grootste lol’

Gezondheid 3.746 keer gelezen

VEGHEL | Al 12.5 jaar is Loes Ofman vrijwilliger bij Hospice de Goudsbloem gevestigd binnen De Watersteeg in Veghel. Samen met ongeveer 25 andere vrijwilligers en zorgprofessionals begeleiden ze mensen in hun laatste levensfase. Volgens Ofman is het ‘vreselijk dankbaar werk’.

Een hospice is een plek met een huiselijke sfeer die zich in terminale zorg heeft gespecialiseerd. Doel van de hospicezorg is de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo hoog mogelijk te houden. Mensen die verhuizen naar de hospice gaan in principe niet meer naar huis. Tegenover Ofman zit Christianne Kerkhofs. Zij is Manager Zorg & Welzijn van Hospice de Goudsbloem binnen BrabantZorg. Kerkhofs legt uit hoe ze bij de Goudsbloem te werk gaan. “We leveren palliatieve zorg aan mensen die terminaal ziek zijn. Ze hebben nog maximaal drie maanden te leven en worden doorverwezen door de huisarts of het ziekenhuis. Het belangrijkste wat we doen is eigenlijk ontzorgen. Thuis zie je wel eens dat mensen zo in de zorgrol blijven dat er geen tijd of ruimte is voor afscheid. Door het ‘zorgen voor’ komt men niet toe aan fijne momenten. In de Goudsbloem nemen wij de zorgtaken over en kan men weer even familie, kind, partner of vriend zijn. Er is 24 uur per dag een professional aanwezig.” 


Loes Ofman is al 12.5 jaar vrijwilliger bij Hospice de Goudsbloem.

Hospice de Goudsbloem biedt ruimte aan acht gasten. 92 procent van de tijd zitten ze helemaal vol. Overdag en ’s avonds worden de professionals bijgestaan door een groep vrijwilligers. Ofman maakt al 12.5 jaar deel uit van deze groep. Ze legt uit waar haar werkzaamheden binnen de hospice uit bestaan: “Eigenlijk heel simpel: er voor de gasten zijn. Daar draait het allemaal om. Per gast kijken we wat hij of zij nog wil en aankan. We proberen het onze gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Het klinkt gek, maar we hebben soms de grootste lol. Het is geen treurige bedoeling. Soms neem ik mijn pleegkindjes of kleinkinderen mee. Dat vinden ze hier helemaal geweldig. Je ziet gasten opleven. Sommige vragen zelfs of ik mijn kleinkind nog een keertje wil meenemen. Daarnaast hebben we sinds kort een kookploeg van amateurkoks. Zij koken voor de bewoners van de Goudsbloem. Iets wat echt op prijs wordt gesteld. Het zorgt voor gezelligheid en reuring. De gasten kwijnen absoluut niet weg.”
Kerkhofs vertelt dat er ook ruimte is voor gasten om op hun kamer te blijven als ze dit willen. “De gast en de familie houden zelf de regie. Alles mag, niks moet. Wij gaan het gesprek aan, spelen een spelletje en ondersteunen onder andere bij het eten. Maar als iemand een keer geen zin heeft om te ontbijten of gewoon even alleen wil zijn dan is dat goed.”

Iedereen is welkom
Iedereen is bij de Goudsbloem welkom. Jong, oud en alle geloofsovertuigingen: het is echt bedoeld voor mensen uit Veghel en omstreken zodat ze dicht bij hun familie kunnen zijn. Kerkhofs: “Wij kijken altijd naar wat er mogelijk is en willen het iedereen zo goed mogelijk naar hun zin maken.” Ofman knikt: “We hebben ook steeds meer te maken met eenzame mensen. Dan komt hoogstens de buurman nog even kort op bezoek. Dat is schrijnend om te zien, maar fijn dat wij dan iets voor deze persoon kunnen betekenen.”


Ofman en Kerkhofs samen in gesprek.

Het is overigens niet zo dat de gasten van een hospice niet meer buiten komen. Integendeel. Ze mogen gaan en staan waar ze willen. Vrijwilliger Toon van der Aa gaat graag met ze wandelen of fietsen. Verder wordt er vaak een beroep gedaan op de Wensambulance. “Afgelopen zomer hadden we zelfs nog een trouwerij. Eén van de bewoners wilde graag nog trouwen en dat is gelukt”, glimlacht Kerkhofs. Ofman vult aan: “Het is je laatste thuis. Je komt hier om te sterven. Samen proberen we er een zo’n mooi mogelijke tijd van te maken.” Volgens Ofman zit dat vaak in de ‘kleine dingen’. Ze vervolgt: “Een private diner op de kamer bijvoorbeeld. Mensen kunnen daar zo van genieten.”

Eigen plek
Dromen hebben ze bij de Goudsbloem altijd. De Watersteeg biedt vele voordelen zoals een restaurant, kapster en alle betrokken behandelaren in het pand. Echter, Kerkhofs en Ofman dromen van een eigen plek. “Dat zou geweldig zijn. Een mooie locatie in Veghel waar we onze werkzaamheden kunnen voortzetten en mogelijk uitbreiden”, zegt Kerkhofs. Ofman sluit zich daar volledig bij aan: “Een plek met voor alle gasten een eigen badkamer, een tuin om lekker naar buiten te kunnen gaan, een keuken waarin onze kok vrijwilligers lekkere maaltijden kunnen bereiden. Dat is waar wij van dromen”, besluit de vrijwilliger.

Extra vrijwilligers zijn altijd welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij: Berlinda.roeffen@brabantzorg.eu. Donateurs, particulier of zakelijk, zijn welkom. Meer informatie over de Goudsbloem? Mail naar: hospice.degoudsbloem@brabantzorg.eu.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant