De Beemd in Veghel
De Beemd in Veghel Foto:

Zwammen of zwemmen?

Column Column Hans van der Wijst 2.802 keer gelezen

Het was zo’n zin die tijdens ons afgelopen weekje weg in mijn achterhoofd was blijven hangen: ‘Minimaal tweehonderd kinderen kunnen geen zwemles meer krijgen als Meierijstad contant betalen aan de zwembadkassa mogelijk gaat maken.’  Had vóór carnaval al het nodige opgepikt over deze geldkwestie. 

Blijkbaar had de gemeenteraad een onderzoek besteld omdat een inwoner het vertikt had met pin te betalen in het Veghelse zwembad. In het kader van ‘inclusie’ werd onderzocht hoeveel het zou gaan kosten als men in alle gemeentelijke voorzieningen waar wat afgerekend moet worden, weer met contant geld zou kunnen betalen. Bleek dus in de tonnen te lopen. 

Het onderzoek repte over de aanschaf van geldstortzuilen, kluisjes, aanpassingen van kassa’s, extra ambtenarenhanden (geld tellen, registratie, beheer), opslag, beveiliging, transport. Met de ‘terugkeer’ van contant geld op al die plekken zou dat het huidige personeel minimaal vijftien uur extra kosten. Per week! Alsof ze fte’s óver hebben bij de gemeente. Dat allemaal opgeteld bij het tekort aan bijvoorbeeld zwemleraren (die dan veel van die extra taakjes zouden moeten opvangen) kán dat dan als consequentie hebben dat toezicht en openingstijden verminderd moeten worden.
Óf…en daar is dat achterhoofdzinnetje weer…dat minimaal 200 kinderen geen zwemlessen kunnen krijgen… En wie op de gemeentewerf wel eens in een eindeloze rij aanhangertjes heeft gestaan, moet er toch niet aan denken dat de wachttijd weer schaamteloos oploopt door individuen die per se met contant geld willen betalen?

Ik denk dat de gemeenteraad de uitkomsten van het onderzoek onderschatte. Prima dat men democratie hoog in Meierijstads vaandel zet, maar inclusie (dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving) heeft wat mij betreft grenzen. We moeten namelijk reuze opletten dat het niet doorslaat. Zeker niet als ‘problemen’ relatief eenvoudig op te lossen zijn. Het aantal verzoeken om contant te kunnen betalen had misschien ook met een ‘cursus’ digitale betalingsvaardigheden getackeld kunnen worden. Het is trouwens in geen enkel geval tot officiële klachten gekomen. De dreiging van enkelen (noem het gebruik maken van rechten) heeft ons echter wel het nodige gemeenschapsgeld gekost.

Las dat ‘lage digitale vaardigheid’, vrees voor ‘digitale sporen’ óf het hebben van een krappe beurs de belangrijkste redenen waren om nog steeds contant te willen betalen. Maar stel je toch eens voor dat er mógelijk een kind verdrinkt omdat het geen zwemles kón krijgen! Omdat iemand zwammen over geld belangrijker vond dan zwemmen...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant