Afbeelding
Foto:

Koffietijd!

Column Column Hans van der Wijst 1.287 keer gelezen

Twijfelde dinsdag of ik het ging hebben over boerenterrorist Mark van den Oever of het ‘Vrienden’groepje kerkterroristen uit Eerde. Kon geen keuze maken. Dit tweetal onderwerpen kenmerkt zich namelijk door een totáál losgezongen houding ten opzichte van onze gezámenlijke maatschappij. 

Zowel Van den Oever als de zogenaamde ‘vrienden van de Eerdse kerk’ hebben slachtoffertje spelen tot een soort dreigende kunst verheven. Ze doen dat echter ieder op gehéél eigen manier. Mark van den Oever via een grote bek en pure intimidatie die de sympathie voor de boeren in ons land geen goed doet. Het Eerdse vriendenclubje middels trainerende rechtszaakjes over kerkverbouwfutiliteiten die slechts toekomsttijdverlies opleveren voor ál hun dorpsgenoten. 

Van den Oever organiseert ‘thuisbezoekjes’ aan ministers, inclusief wat brullende tractoren en mestkarren. Legt geschiedenislessen op geheel eigen wijze uit: ‘Boeren worden net als Joden gedeporteerd’. Strooit net als Forum Voor Democratie-lid Pepijn van Houwelingen (‘Er komen tribunalen’) met brallerige dreigementen als ‘Minister Piet Adema en NSC-er Harm Holleman zullen in het centrum van de belangstelling komen staan’. Geeft Judas-achtig aan dat hij best bereid is zijn eígen bedrijf te verkopen: ‘Voor een goede prijs is iedereen te koop’. Mag ik even een teiltje? 

In Eerde opereren ze wat minder ‘spontaan’, én…dat moet wel worden geschreven…netjes volgens de wet. Gewoon via tig rechtszaken een complete dorpsontwikkeling gijzelen. Het restauratieplan van de Eerdse kerk, gekoppeld aan nieuwbouw van de Petrus en Paulus school plús de realisatie van wat broodnodige woningen telkens dwarsbomen. Net als Mark van den Oever de eigen zin door proberen te drijven, tegen elk beter weten in. Na bijna tien jaar procederen, afgelopen week nog, bij de Raad van State in den Haag met droge ogen durven beweren: ‘We zijn overal buiten gehouden’. Bijna niet te overtreffen slachtoffergedrag. Zonder énig opbouwend en voortschrijdend inzicht. De verpietering van hun eigen, jonge dorpsgenootjes in een aftands schoolgebouw ondergeschikt maken aan het monumentale karakter van de Eerdse kerk. Uiterlijke schijn boven innerlijk, gemeenschappelijk welzijn en geluk… 

Dit is inmiddels de vijfde keer in negen jaar tijd, dat ik er aandacht aan besteed. En zal blíjven doen! Na de column ‘Wat nou Vrienden?’ (juli 2023), kreeg ik een mailtje om bij de ‘Vrienden’ op de koffie te komen. Heb afgesproken te komen zo gáuw de eerste steen voor de nieuwe school wordt gelegd. Dat die ‘Vrienden’ hun procedure-agenda’s maar eens gaan opbergen en ruimte inplannen voor koffietijd. Nu al zin in…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant