Afbeelding

Sint Kees

Column Column Hans van der Wijst 1.269 keer gelezen

Geachte burgemeester Van Rooij, beste Kees…

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw herbenoeming als burgemeester van Meierijstad. Ik schrijf eerlijk dat u op mij de afgelopen zes jaar een kordate indruk heeft gemaakt, zowel menselijk als politiek gezien. Ondanks dat u afkomstig bent uit een partij waarvan de C ernstig onder druk staat, de D sinds afgelopen woensdag ánders dan gehoopt uitvoering kreeg en men nauwelijks meer een A lijkt te doen op uw politieke club, heeft u laten zien daarboven te kunnen staan. Zoals het hoort van een burgemeester. De gemeenteraad had ook weinig bedenkingen, constateerde dat u de ondernemende verbinder bleek die men zes jaar geleden zocht en stuurde aan op een warme verlenging. Veghels’ oud-burgemeester en huidig Commissaris van de Koning Ina Adema honoreerde die graag. Schreef ik vorige week dat ieder volk het Sinterklaasfeest krijgt dat het verdient, in de politiek werkt het naar mijn idee net zo: ieder volk krijgt de leíder die het verdient. Blijkbaar verdient Meierijstad u dus. En omgekeerd natuurlijk. 

Ik blijf nu…politiek gezien…even in de sint-sfeer: Woensdag moest er gekozen worden door ons héle volk voor ons héle land. Iedereen kon…zeg maar…’de schoen zetten’, maar óók kiezen welke hulpsint ‘m moest vullen. Heeft met die D in uw partijnaam te maken. Een letter die we overigens moeten koesteren. Dat niet alle hulpsinten op één lijn zaten, was u, mij en vele anderen op voorhand natuurlijk allang duidelijk. Had iets te maken met beloften. Nogal verschillend van elkaar. Hulpsint Wilders lijkt de beste beloftemaker te zijn geweest. Zelfs in Meierijstad. Liefst 14.875 stadsgenoten lijken heilig te geloven dat hij hun wensen zal vervullen. Wat denkt u? 

Ik ga er vanuit dat u, net als ik, het Sinterklaasjournaal nauwgezet volgt. Wat die hoofdpiet flikte is prachtig vergelijkbaar met maatschappelijke ontwikkelingen. Hij creëerde een kloof door de wensen van zijn pieten eerst te negeren en vervolgens te verbieden. Gevolg? Onvrede. Speelt dit ook in uw Meierijstad? Ik vermoed méér dan u denkt.

Ik las dat uw tweede ambtstermijn begint op 6 december, de dag waarop Sinterklaas met zijn gevolg terugkeert naar het véél drogere Spanje. Hoe mooi zou het zijn als u op die dag het sintwaardige besluit bekend kunt maken dat de balies voor burgerzaken in Sint-Oedenrode en Schijndel gewoon (!) open blijven. Kwestie van een dringend Appèl doen op uw hoofdpieten/wethouders/managers/regelpieten: Overleg ook regelmatig met ‘gewone’ pieten!…

Hoogachtend,
Hans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant