Afbeelding
Foto:

BASta!

Column Column Hans van der Wijst 3.244 keer gelezen

Zette ik zondag mijn column alvast in de steigers, verschijnt er dinsdag een groot stuk over in het BD. Hield m’n hart vast. Het zal toch niet? Gelukkig, geen wóórd over ‘fatsoen’. Wat dus míjn speerpunt was/is. Leg ik zo uit. Eerst even wat op een rijtje zetten:

Vrachtwagenconcern BAS World wil langs de A50 een joekel van een led-reclamemast plaatsen. Niemand van BAS kan mij ervan overtuigen dat zo’n gedrocht geplaatst wordt om passerend verkeer te wijzen op het feit dat BAS World vrachtwagens en ander zwaar transportmaterieel verkoopt. Nader vanuit het zuiden Veghel en je ziet niets ánders dan dat. Hectares transportblik. Hoeft geen omgevingsvervuilende reclame op hoogte voor gemaakt te worden. Lijkt mij. Blijft over: geld verdienen!

Op zich niets mis mee, maar vaak betekent veel geld hebben dat er nóg meer binnen moet worden…eh…getransporteerd in dit geval. Of dat ‘rupsje-Nooitgenoeg-gen’ ook overheersend is bij de eigenaren van BAS? Ik neig die vraag positief te beantwoorden. Stevig gesetteld in de Quote 500 menen Bas en Caspar van Heertum namelijk een half dorp (Eerde, dat last gaat krijgen van zo’n enorme zuil) tegen zich in het harnas te moeten jagen. Beide heren hoeven niet op houtjes te bijten, dus waaróm die vervelende onrust veroorzaken? Kun je met zo’n zuil zóveel geld verdienen dat je een strijd aangaat met het dorp waar nota bene je roots liggen? 

Dat het ook heel anders kan werd onlangs in Geffen gepresenteerd. Daar is de bouwval van de aan de A59 gelegen en in 2009 afgebrande Geffense Barrière eindelijk doeltreffend aangepakt. Bij het tot Brier59 omgedoopte complex zou eveneens een hoge led-reclamemastgeplaatst worden. Maar…en lees dit goed gebroeders Van Heertum…de ontwikkelaars van dat project lieten in een interview de volgende legendarische fatsoenszin optekenen: ‘Als 61 mensen ongelukkig worden van het scherm, moeten we dat niet doen.’

In het Eerdse geval gaat het om meer dan duízend bezwaarstemmen! Laten daar wat meelopers tussen zitten, dan nóg moeten op de BAS-burelen toch gewoon ogen opengaan?
De gemeente blijkt in de hele kwestie gegijzeld door eigen bestemmingsplannen, juridisch onmachtig de plannen tegen te kunnen houden. Hebben we dus niks aan. Rijkswaterstaat adviseerde daar geen zuil te plaatsen.
En BAS? Men toonde weliswaar wat ‘compassie’ door enkele metertjes (25 in plaats van 30) af te willen doen van hun totempaal, maar of dat met fatsoen te maken heeft? Écht rekening houden met? Plaats gewoon géén ledmast. BASta!…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant