De gewenste situatie.
De gewenste situatie.

Meierijstadjes

Column Column Hans van der Wijst 3.247 keer gelezen

Het waren twee zinnen die mij prikkelden, de rest van de noodkreet paste er ‘mooi’ tussenin. Bewoners van De Kempen, een appartementencomplex tegenover de parkeerplaats bij de Lidl in Veghel, lieten op Kliknieuws en in De Stadskrant Veghel weten boos en verdrietig te zijn. Daar werd in een pakkende aanhef van het artikel aan toegevoegd: ‘Dit wordt nog onze dood en de gemeente kijkt weg’. Eigenlijk wáren dat al twee zinnen, die aan elkaar geplakt een dubbele lading opleverden, maar ik tel ‘m even als één zin. De tweede stond verderop en luidde: ‘Zo ga je toch niet met je burgers om’

Wat ís er aan de hand? Kempenbewoner Bert van Dam, af en toe stevig ondersteund door een buurvrouw, liet zijn boosheid en frustratie over het verkeersgedrag tegenover zijn woning de vrije loop. De parkeerplaats, ter hoogte van de Lidl, staat vaak vol. Er wordt dan gewoon op de stoep of half op de weg geparkeerd. Mensen met kinderwagens, kinderen, rollators of rolstoelers kunnen er niet fatsoenlijk langs of moeten zelfs over de weg wandelen. Volgens van Dam is de gemeente op de hoogte van de problematiek, maar éxtra controles gaan ze niet uitvoeren, alleen reguliere. 

Resumerend: Je hebt dus mensen die…vollédig terécht…klagen. Om hulp vragen en daarbij zelfs tips geven richting mógelijke oplossingen. Hoeveel burgerparticipatie wil je hebben? En je komt vervolgens als gemeente niet veel verder dan ‘De gemeente kan dat niet alleen, dit is een samenspel tussen gemeente, bewoners en bezoekers in de openbare ruimte’? Of ‘Het valt of staat bij het gedrag van mensen’? Of ‘Spreek overtreders op hun gedrag aan’ ? Beste gemeente, dat is hun taak ook helemaal niet als er structureel regels overtreden worden! 

Vertrouwen in politiek gaat nauw samen met handhaving van afspraken en regels. Misschien moet Veghel/Meierijstad ook een nieuw sociaal contract afsluiten. Waarin staat hoe je beter met burgers om moet gaan. Ze niet met een kluitje in het riet stuurt. Dat probleem bij de Lidl is bovendien héél gemakkelijk op te lossen. De gemeente achtte de bewonerssuggestie om enkele paaltjes te plaatsen te gevaarlijk. Huh?! Da’s toch precies de bedoeling van dergelijke obstakeltjes?

Op dat moment keek ik door m’n serredeur mijn achtertuin in. Daar staat een láng geleden in Amsterdam ‘gescoord’ Amsterdammertje. Die dingen werken als een dolle! Houden stoepen vrij. Rijd je ze om dan wordt haast, luiheid, gemakzucht of huftergedrag doeltreffend afgestraft.

Ontwerp een eígen, opvallend paaltje. Noem ze Meierijstadjes… 

De ongewenste situatie.
Afbeelding
De ongewenste situatie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant