
Soosadvies
Column Column Hans van der Wijst 889 keer gelezenVond het een heuse hartenkreetvraag van journaliste Francine Bardoel. Eentje die ik als ‘fanatiek’ muziekliefhebber vollédig wil onderschrijven. Zo’n zin die iederéén op waarde zou moeten (gaan) inschatten. Helemáál in een tijd waarin polarisatie steeds meer maatschappelijke valkuilen veroorzaakt. Begeleid door toonsoorten die vooral vals klinken…
Wat was nou…voor degenen die ‘m niet hebben gelezen…die hartenkreetvraag? Voor wie ‘m wél las, maar ogen en brein wellicht oppervlakkig functioneerden, herhaal ik ‘m graag nog een keer: ‘Waar kun je als jong bandje in deze regio nog terecht?’
Bardoel bekeek programma’s van de Groene Engel (Oss), Nieuwe Pul (Uden) en Veghelse Noordkade. Sprak programmeurs en andere vertegenwoordigers van muzikale plekken. Kwam tot de conclusie dat vooral oude gevestigde namen en tribute bands onze regionale podia bespelen. De term ‘ouwe lullenbands’ hing wazig over het artikel. Waar publiek op af komt dat óók grotendeels uit ‘oudere jongeren’ bestaat. Volk dat meestal wat te besteden heeft. Volgens mij de doorslaggevende factor in het hele verhaal. Er moet namelijk ook gewoon geld verdiend worden door de overwegend professionele podia. Beginnende bandjes met slechts wat cola drinkende vriendjes en enkele belangstellende ouders passen daar minder goed bij.
Even terug in de (Veghelse) tijd: sozen als de Skup en de Eagle boden ooit tig beginnende bandjes kansen. Gerund door vrijwilligers en gehuisvest in gratis/goedkope ruimten hoefde slechts geld overgehouden te worden voor noodzakelijke verbouwinkjes. Moesten tapinstallaties in topvorm zijn en het decibelgehalte van de muziekapparatuur op orde. Ook gemeenten schatten destijds de meerwaarde van sozen nog op de juiste waarde in. Niet zelden werd wat subsidie gegeven. Uit onder meer Skup en Eagle zijn talloze aanjagers van culturele activiteiten in Veghel voortgekomen. Grote evenementen als Fabriek Magnifique, talloze verenigingen en de nodige Noordkadefaciliteiten hebben daar nog dagelijks profijt van.
Pleit ik hiermee voor een terugkeer van de soos? Zékers! Soort van dan hè. In ieder geval plekken waar jongeren wekelijks kunnen optreden, hun eigen publiek op kunnen bouwen, podiumervaring kunnen opdoen. Als ik de gemeente Meierijstad was, zou ik het wel weten: Regel een ruimte, zet daar professionals op, maar laat…voorál…jongeren zélf mee ontwikkelen! Dat geïnvesteerde geld levert in nabije toekomsten gegárandeerd muzikaal, cultureel én…zeker zo belangrijk…sociaal ‘rendement’ op…
Ps. Help nu alvast de sponsorcommissie van Fabriek Magnifique. Al is het maar om méér voorwaarden voor beginnende bandjes te kunnen creëren. Bel Jet!