Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

SAMEN het nieuwe IK?

Column Column Hans van der Wijst 968 keer gelezen

Sigmund is een cartoon over een onconventionele psychiater. De strip van Peter de Wit verschijnt elke dag in De Volkskrant. Afgelopen dinsdagochtend zegt een moeder in het eerste plaatje: ”Mijn dochter zit nu in groep drie.” Haar kind vult aan: “Daar leer je lezen.” Sigmund: “Spannend!” Op het tweede plaatje vraagt Sigmund: ”Wat is het allereerste woordje dat je gaat leren?” Kind: “Ik.” Derde plaatje: Sigmund: “Logisch.”

Het was natuurlijk niet toevallig dat Peter de Wit deze cartoon tekende. Op dit moment hoor, zie en lees je overal dat politieke partijen vinden dat we met z’n allen weer naar elkaar om moeten kijken. Heeft even geduurd, maar wijsheid komt met de jaren zullen we maar schrijven. Met name Caroline van der Plas, Henri Bontebal en Pieter Omtzigt hekelen momenteel openlijk de afstand die ontstaan is tussen de overheid en een groot deel van de samenleving. De overige partijen zullen ongetwijfeld volgen. De stemmenspoeling zou anders wel eens dun kunnen worden. 

Hoe ze een en ander in hun verkiezingsprogramma’s vertalen weten we binnenkort. Ben benieuwd wat dit vervolgens op 22 november (Tweede Kamerverkiezingen) in Veghel, omstreken en elders oplevert. Ik kan me echter nauwelijks voorstellen dat er ook maar íemand is die tégen het standpunt van naar elkaar omkijken is. Afgezien natuurlijk van wat zogenaamde autonomen die geen belasting willen betalen, leven volgens eigen regels, de overheid niet erkennen, maar wél van bijna alle gemeenschappelijke voorzieningen gebruik blijven maken. 

Zou het IK-denken na 22 november concurrentie gaan ondervinden van het SAMEN-denken? Ik mag het hopen. Van der Plas smeet een enorme BBB-steen in de Haagse Hofvijver waarin met grote letters o.a. Noaberschap was gekrast. Omtzigt keilde er een nog groter exemplaar achteraan met daarop de hoofdlijnen van zijn Sociaal Contracttheorie. Het rimpeleffect nóg verder vergrotend. Bontebal probeert intussen wanhopig te achterhalen waar die hoeksteen van het CDA ook alweer ligt. Andere partijen wikken en wegen nog wat stenen alvorens een worp te wagen. De kanslozen blijven stenen des aanstoots zoeken of klagen steen en been. SAMEN oplossingen zoeken staat tenslotte niet in hun partijprogramma gebeiteld. 

Veel politieke kopstukken maakten bekend toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Functie elders, zo u wilt. Sommige van hen hadden overigens al enige tijd laarzen aan vanwege die turbulent golvende Hofvijver. Daarnaast wordt de zaak daar grondig verbouwd. Ook reden voor verandering. Ik hoop op ‘SAMEN wordt het nieuwe IK!... 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant