Afbeelding

Liever grijs dan kleurloos

Column Column Hans van der Wijst Column Hans van der Wijst Column Hans van der Wijst 1.465 keer gelezen

Las onlangs dat de grijze golf Meierijstad heeft bereikt, ondanks het feit dat we ons toch een meter of 11 boven NAP bevinden. Waarmee weer bewezen is hoe moeilijk sómmige natuurrampen kunnen worden voorkomen. Of déze ramp verijdeld had kunnen worden. Waarschijnlijk wel als het grootste deel van de generatie van mijn ouders minder gelovig was geweest...

Cijfers van het CBS wezen onlangs uit dat inwoners van Meierijstad gemiddeld ouder zijn dan over heel Nederland gezien. Er werd gesproken over de Meierijstadse mediale leeftijd waar mediane leeftijd (hierbij is de ene helft van de bevolking ouder, de andere helft jonger) werd bedoeld. Die was in deze contreien met 43,05 jaar ruim een jaar hoger dan het landelijk gemiddelde. Oorzaak? Een toename van het aantal 65-plussers. Nóg iets opmerkelijks werd geconstateerd: In Nederland wonen meer vrouwen dan mannen, in Meierijstad blijkt dat precies andersom. Hooguit voer voor datingssites wat mij betreft.

Als 65-plusser, al decennia hartstikke grijs én stukjesschrijver, zijn dergelijke onderzoeken natuurlijk krachtvoer voor mij. Als zelfbenoemd ervaringsdeskundige volg ik het algemeen heersende sentiment rondom de grijze golf dan ook op de voet. Voelt niet altijd positief. Tuurlijk, met ouderdom komen gebreken, neemt zorg vaak toe, vraagt het meer van familie en samenleving. Maar er wordt naar mijn gevoel vooral naar problemen gekeken in plaats van mogelijkheden. Jammer, want grijsaards hebben zoveel te bieden. De gemeente Meierijstad verklaarde bekend te zijn met de vergrijzing, maar dat daar weinig aan te doen valt. Om er wat angsthazig aan toe te voegen: ‘We verwachten dat de vergrijzing de komende jaren nog sterk gaat toenemen’. Ja…dús?...beste gemeente? 

Dat ik als Veghelaar in een (hoofd)kern woon die nog het minst vergrijst stemt mij niet hoopvol voor toekomstige woonopties. Veel bouwen is niet de enige oplossing, maar vooral toegepast bouwen. Er wordt veel te weinig gekeken naar nieuwbouw die met snelle, eenvoudige aanpassingen voor zowel ouderen áls jongeren geschikt te maken is. Mogelijkheden biedt voor verjonging, doorstroming én prettig wonen voor 65-plussers die…zoals ik straks…nog iets met een tuin(tje) willen. Dat vraagt om regie van gemeenten. Schreeuwt om bouwers met visie en lef. Om affiniteit met ouderen én jongeren. Snappen hoe een prettige, inclusieve samenleving in elkaar kán steken. Beschikken over bijdetijdse demografische kennis. Ecologische voetafdrukken kunnen meten. 

Dat vraagt om kleur. Ook mijn kleur natuurlijk. Liever grijs dan kleurloos…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant