Wethouder Jan Goijaarts.
Wethouder Jan Goijaarts.

Na zuur wat zoet

Column Column Hans van der Wijst 2.457 keer gelezen

Toen ik dinsdagochtend in het BD de kop ‘Gemeente Meierijstad houdt ongeveer 24 miljoen euro over’ las, gingen mijn gedachten meteen naar onze wethouder financiën Jan Goijaarts. Begaan met het lot van onze gemeentelijke schatbewaarder zag ik al voor me hoe Jan de komende tijd iedereen met geld kostende wensen aan zijn broek heeft hangen. Met name in de dorpen Schijndel (zijn geboorteplaats) en Veghel (waar hij vanaf z’n negentiende woont) zijn er nogal wat mensen die dénken korte lijntjes met hem te hebben. Die deze gelukkig nog goed te benaderen en doorgaans aimabele beleidsbepaler via het voetbal of anderszins met regelmaat treffen. Binnen allerlei wensencomités hoogdravend opscheppen Jan wel eens eventjes aan zijn jas zullen trekken. ‘Komt goed’ brallen! Of Sint-Oedenrode Goijaartsconnecties heeft is mij niet bekend. Sorry Rooi. Onvoldoende onderzoektijd.

Zoals het een capabel penningmeester betaamt, reageerde Jan Goijaarts uiterst voorzichtig op die reuzemeevaller. Tactisch manoeuvrerend benoemde hij onzekerheden die ons mógelijk nog staan te wachten. Dat een en ander wel in perspectief moet worden bekeken. We ons niet rijk moeten rekenen. Volzinnen die naadloos passen bij een bestuurder die geld over heeft. Natuurlijk kwamen er vanuit de politiek meteen reacties over het besteden van die meevaller. Zo willen SP en Hart dat de inwoners van Meierijstad er de vruchten van plukken. En dáár wil ik het vanaf deze plaats graag even met het college en dus ook Jan Goijaarts over hebben. 

Wie lid is van welke vereniging dan ook, wéét dat wanneer de penningmeester tijdens de Algemene Jaar Vergadering meedeelt dat er geld ‘over is’, de héle vereniging daar…normaal gesproken…van profiteert. Bij voetbalclub Blauw Geel zal Jan Goijaarts als trouw en betrokken lid niet anders gewend zijn. Wat mij betreft zijn gemeenten ook gewoon verenigingen. Met alle burgers als leden. Mocht iemand echter willen suggereren dat gemeenten eigenlijk bedrijven zijn, dan nóg blijft mijn vergelijking overeind. Want waar gaan winsten van bedrijven normaliter naartoe? Meestal naar aandeelhouders. En wie zijn de aandeelhouders van Meierijstad? Alle inwoners natuurlijk!

De reactie van SP en Hart is dus niet meer dan logisch. Gaat het goed met Meierijstad, dan moet íedereen daar iets van merken. Bovendien hebben we na wat zure jaren wel wat zoets verdiend. Tip? Substantiële hulp bieden bij het energieneutraal krijgen van accommodaties/clubhuizen/gemeenschappelijke ruimten. De plekken waar iedereen gebruik van maakt/kan maken. Scheelt bovendien kapitalen op toekomstige begrotingen.

Hoe dan ook: Sterkte Jan!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant