Afbeelding

Hiërarchiehufters

Column Column Hans van der Wijst 1.682 keer gelezen

250 euro valt er te verdienen. In de vorm van een dinerbon. Voor de gouden tip die leidt tot het oppakken van een wijzersloper op de Noordkade. Wittern-uitbater Coen van Zutven loofde ‘m uit. Van het leuke kerktorentje, vanuit zijn serre en vanaf het terras mooi zichtbaar, bleek de grote wijzer afgebroken. Waar eerst de tijd ‘stilstond’…de klok liep namelijk niet, wel zo fijn als je lekker aan het genieten bent…ging nu plots een soort race vóór de klok van start. Van Zutven was er namelijk helemaal klaar mee.

Of een dinerbon daarbij de meest effectieve premie is betwijfel ik. Volgens camerabeelden leek er een groep jeugdigen sloopactief. Eéntje klom richting grote wijzer, brak ‘m af en gooide ‘m richting een handlanger beneden. Niet de leeftijdscategorie die gaat dineren volgens mij. Misschien dat 250 euro aan bioscoopbonnen (bij buurman Industry in te wisselen) wel snel wat klikkende verradertjes had opgeleverd. Maar ik ken de hufterhiërarchie binnen dat groepje natuurlijk niet. Wel dat die er…200 procent zeker…ís! De wijzersloper is nu eventjes de man/vrouw/hen binnen zijn/haar/hen zielige clubje. Tot een ander daar weer overheen gaat met nóg kanslozer gedrag. Voor een plasje op de top van het apenrotsje. 

Hiërachiehufters, ze bestaan al sinds jaar en dag. Steeds wordt geprobeerd hun sneue gedrag te verklaren. Zo wordt nu steeds de nasleep van corona als reden aangevoerd. Of de groeiende kloof tussen arm en rijk. Graaigedrag. Graaiflatie. Gebrek aan vertrouwen in de politiek. Schei toch uit. Hiërachiehufters zijn er altijd. En je kan ze maar op één manier aanpakken: in de geest van hun vergrijp straffen. Ze (en zeker ook eventuele ouders) er consequent…tot de laatste cent voor laten betalen. Voorbeelden?

Zet die Groningse aandachtstrekker maar eens tussen de kinderen die huilend het FC Groningenstadion verlieten. Weerloze ouderen opgelicht? Werken in een ouderenomgeving. Goed begeleid uiteraard! Zich op het veld misdragende voetbalprofs worden enkele wedstrijden suppoost bij harde kern ingangen en staan standaard voor de risicovakken. Producent van vervuilende graffiti? Poetsen nondeju! Graaiflatieaanjagers verplicht mee laten doen aan Steenrijk, Straatarm. Graaiende voedsel gerelateerde producenten mogen de voedselbank mee be’mens’en. Klimaatsceptici, alles ontkennende boeren? Op pad laten gaan met een invoelende, professionele natuurbeheerder. Koppel online oplichters offline aan hun slachtoffers. Maak veroorzaakte ellende zichtbaar. Voelbaar. Meetbaar.

En Noordkadewijzerslopers? Werken op het Witternterras. Met…bijvoorbeeld…een stip op de mouw. Alle gasten steeds influisteren dat ze doorlopend aan die-met-die-stip moeten vragen hoe laat het is…

Afbeelding

Uit de krant