Afbeelding

Grondheidswaanzin

Column Column Hans van der Wijst 1.738 keer gelezen

Het was een opmerkelijk artikel van journalist Paul Roovers. Nog vreemder was de ‘radiostilte’ erna. Misschien dat er in de Meierijstadse raadsvergadering van 25 mei wél (niet meer dan logische) ophef over gaat ontstaan. Helemaal gerust ben ik er niet op. In Roovers bericht stond namelijk het zinnetje ‘Zo doen we dat hier’. In lang vervlogen tijden een vaak voorkomend autoritair én arrogant antwoord van machtswellustige beleidsbepalers op stekelige vragen. 

Wat wil het geval? Roovers tekende een grondprijsverhaal op van PvdA/GroenLinks raadslid Acquaah Arhin. Die was enige tijd geleden eens ‘in de Meierijstadse grondprijzen gedoken’ nadat hij zelf in Mariaheide een huis had gebouwd. Die ‘duik’ had iets opmerkelijks opgeleverd: in Meierijstad kun je maar beter zo groot mogelijke bouwkavels kopen, want hoe groter, hoe goedkoper de vierkante meter prijs. Die bleek bijvoorbeeld voor een tweekapper of rijtjeshuis duurder dan die voor de grootste vrijstaande kavels. Arhin vond dit vreemd gezien de opgave die er ligt voor gemeenten om zoveel mogelijk betaalbare woningen te bouwen. Niet eerlijk ook. Het zou betekenen dat kopers met genoeg geld voor grote vrije kavels, hier minder voor hoeven betalen dan mensen die het veel minder breed hebben. 

Op zijn zoektocht naar antwoorden nam Acquaah Arhin contact op met technische ambtenaren. Het ‘waarom’ van die prijsverschillen bleef onduidelijk. Wél werd Arhin naar eigen zeggen én verbazing afgescheept met een antwoord als: ‘Zo doen we dat hier’. Los van het mógelijke feit dat dit zo is gezegd, geeft dit aardig aan dát en wáár het knelt tussen overheid en burger. Met onduidelijkheid als aanjager. Zelfs tussen ambtenarenlagen onderling. Als iemand een volkomen legitieme vraag stelt, kan daar toch gewoon een duidelijk antwoord op gegeven worden? Of was die ‘grondinformatie’ in dit geval te gevoelig om buiten verantwoordelijke beleidsbepalers om naar buiten te brengen? Kónden de gevraagde ambtenaren wérkelijk geen antwoord geven op de wat mij betreft toch vrij simpele vraag? Of wás er gewoon geen logische verklaring voor? In alle gevallen mag ik hopen dat op 25 mei de nodige noten gekraakt worden. Antwoorden verkregen zijn. Grondprijzen in héél Meierijstad transparant worden én…naar financiële draagkracht…lógisch worden vastgesteld. 

Las van de week dat veel bedrijven de inflatie gebruiken/gebruikt hebben om hun prijzen extra te verhogen of hoog te houden. Daar doet ons gemeentelijk grondbedrijf toch niet ‘gedifferentieerd’ aan mee zeker? Zorg dus voor duidelijkheid daarover en eerlijke prijzen voor íedereen! ‘Zó doen we dat hier!’...

Uit de krant