Roald Dahl
Roald Dahl

Enorm voor mekaar

Column Column Hans van der Wijst Column Hans van der Wijst 1.020 keer gelezen

Wat hebben Roald Dahl en Erik ten Hag met elkaar gemeen? Wat kunnen we daarvan leren in Meierijstad? Hoe gaat de Veghelse Quiz hier gebruik van maken?... 

‘Als iemand lelijke gedachten heeft, ga je dat aan zijn gezicht zien. En wanneer die iemand aldoor lelijke gedachten heeft, elke dag, elke week en elk jaar, dan wordt dat gezicht lelijker en lelijker tot het zo lelijk wordt dat het niet meer om áán te zien is. Iemand die mooie gedachten heeft, kan nooit lelijk zijn. Al heb je een knobbelneus, een scheve mond, een onderkin en konijnentanden; als je mooie gedachten hebt, schijnen ze uit je gezicht als zonnestralen en zul je er altijd even mooi uitzien.’ 

Dit fantastische tekstfragment komt uit Roald Dahl’s ‘De griezels’, een kinderboek dat ik (letterlijk stuk) voorlas aan talloze basisschoolleerlingen. Ook de meeste van zijn andere boeken werden gevréten door die jeugd. Lachen, gieren, brullen, huiveren, fantaseren, ademloos luisteren, genieten; allemaal gevolg van Dahl’s virtuoze aanpak van taalgevoelige kinderzieltjes! Daarbij stond deze Britse schrijver in al zijn boeken voor SAMENleven in plaats van IKleven. Koppelde hij duidelijkheid aan humor. 

En wie ook maar een kléin beetje snapt hoe een fijne maatschappij in elkaar steekt, wéét dat dit twee uíterst bepalende factoren zijn. Zowel voor kinderen áls volwassenen.
Kom ik bij Erik ten Hag, voetbaltrainer. Recht voor z’n raap. Overal waar hij werkt wordt duidelijkheid gekoppeld aan werkvreugde en vervolgens resultaat. Besloten BV Ronaldo werd ontbonden, het woord MIJN in relatie tot TEAM werd vervangen door ONS en zie…Manchester United floreert weer. SAMEN in plaats van IK. Managementopleidingen bejubelen momenteel Ten Hags werkwijze.

Terug naar onze toekomst: de kinderen. Meestal recht voor hun raap. Worden tegenwoordig echter snel ‘vergiftigd’ door ónduidelijkheid. Afkomstig van lelijk kijkende ‘opvoeders’. Waarvan er momenteel een aantal aan het doorslaan zijn. Zoals die zogenaamde ‘sensitivity readers’ (gevoeligheidslezers). Die denken dat het uitwissen van ‘lelijke’ woorden lelijke gedachten laat verdwijnen. Door woorden als ‘dik’ te vervangen door ‘enorm’. Boeken daardoor geschikter dénken te maken voor onze húidige jeugd. Had Dahl nog geleefd, hij zou zich kapot hebben gelachen, en een retedik…eh…enorm boek in elkaar hebben gefantaseerd rondom het woord ‘dik’. 

Even terug naar een van mijn openingszinnen: Hoe gaat de Veghelse Quiz hier gebruik van maken? Geen idee, maar reken maar dat het team van Natasja de Groot iets met Roald Dahl en/of Erik ten Hag gaat doen. Komt enorm voor mekaar… 

Uit de krant