De Karma Gun is kapot.
De Karma Gun is kapot. Foto:

Karmakogeltje?

Column Column Hans van der Wijst 2.258 keer gelezen

Denken in mogelijkheden is een van de meest positieve eigenschappen die een mens kan bezitten. Vind ik. Over het algemeen zorgt dat voor veel verbinding. Iets dat we goed kunnen gebruiken in tijden waarin juist veel sprake is van verwíjdering. De oorspronkelijk uit Mariaheide afkomstige Jan van Hoof is zo’n mogelijkhedendenker. Hij staat te boek als kunstenaar, maar misschien is ‘multi-talent’ wel een betere omschrijving van zijn kunnen. Googel al zijn activiteiten maar eens. Iedereen in Meierijstad en verre omstreken weet bovendien dat Jan deze karaktertrek graag met iedereen deelt. Heeft ie dan ook een lintje voor gekregen. Terecht, vind ik. Denk alleen al aan wat hij teweeg heeft gebracht met het Slokdarm Festival/Fabriek Magnifique.

Afgelopen week lanceerde hij samen met centrummanager Dirk Lammers en Harrie van den Brand van Kunststichting Meierijstad weer iets opmerkelijks. Net als de meeste Veghelaren vond Jan van Hoof het ooit zo genoemde ‘haltermodel’ (Noordkade en centrum als bollen, de Hoogstraat als verbindingsstang) verre van waterpas. Hoe was de gang van centrum naar Noordkade en vice versa aantrekkelijker te maken? Het idee ontstond om met twaalf robuuste sokkels een kunstroute tussen beide centra te creëren. Óp die sokkels aantrekkelijke, spraakmakende kunstwerken. Verwisselbaar, zodat er zowel exposities van één als méérdere kunstenaars mogelijk zijn. 

Afgelopen week werd alvast een prototype geplaatst. Op het Heilig Hartplein bij de Veghelse haven. Erpenaar Remon van Zoggel, wereldwijd bekend geworden met spraakmakende kunst, stelde een testkunstwerk ter beschikking: Karma Gun. Een pistool met omgekeerde loop. De meest algemene karma-gedachte erachter: alles wat je geeft, krijg je terug.

Het voorbije weekend, waarin op de Muntelaar in Veghel iemand werd neergeschoten (bad karma), werd ook het kunstwerk vernield. Toeval? De loop werd eraf gebroken. Door iemand die het niet echt vond lijken? Iets waar kunst vaak onder te lijden heeft. Omdat het niet mooi gevonden werd? Óf door iemand die het gewoon niet begreep. In alle gevallen mag de oorzaak een totaal gebrek aan kennis en/of respect van/voor andermans eigendommen genoemd worden. Op onze aardbol…helaas…een veel te veel voorkomend euvel.

Omdat ik ook graag in mogelijkheden denk, en vernielzucht vanwege een gebrek aan kennis en respect verafschuw, de volgende vraag aan Remon van Zoggel: Is het mogelijk zo’n Karma Gun uit te rusten met een cameraatje én de mogelijkheid iets af te vuren tijdens vandalisme? Karma-indachtig. Een levens besparend, maar duidelijk waarschuwend kogeltje of zo?...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant