Afbeelding

Babyboombelasting

Column Column Hans van der Wijst Column Hans van der Wijst Column Hans van der Wijst 1.617 keer gelezen

In tijden van hoge energiekosten gebeuren uiterst tegenstrijdige, maar ook razend interessante dingen. Eerst even wat strijdige. Zoals het reizen van vele Europeanen naar warme bestemmingen. Spaart in eigen land stookgeld uit. Op zích niet zo dubbel, maar wél als dit gepaard gaat met een hoop vliegtuig-, bus- en autoverkeer. En wordt ‘op vakantie’ nagedacht over gas-, water- en lichtverbruik? Zit toch bij de prijs inbegrepen?

Guus Meeuwis streepte op zijn concert-bucketlist weer een buitenlands podiumpje af en kreeg 1500 landgenoten zo ver (en zo gek) af te reizen naar Webster Hall in New York. Kan me zo voorstellen dat het donderde en bliksemde in klimaatkringen. 

In Veghel staat ‘Veghel on Ice’ op de planning. Hoe legitiem is dat, gezien de huidige omstandigheden? Of moeten ‘we’ daar niet over zeuren? Las dat de organisatie nog zoekt naar vrijwilligers. Moeten potentieel geïnteresseerden daar níet over nadenken en het gewoon dóen? Wél nadenken, níet doen? Wie draait op voor het volledige energieplaatje? Zit daar gemeentelijk belastinggeld bij of is alles afgedekt door sponsors van Rotary Meierijstad? Moet, in het eerste geval, de gemeente hier iets mee? Denk van wel. Iets van voorbeeldfunctie of zo? Zetten, in het laatste geval, die geldschieters dan geen vraagtekens bij het ongetwijfeld dure energiegeslurp? Of overheerst de gedachte dat we dan weer iets leuks afpakken van de mensen, worden winters toch steeds warmer (dus minder energieverbruik) en moeten we schijt hebben aan Poetin? 

Buitengewoon interessánt daarentegen, vind ik de hernieuwde interesse in haken. Niet vreemd natuurlijk nu thermostaten overal teruggedraaid worden, maar wel dat het hip is geworden onder jongeren. Die schijnen in rap tempo veel milieubewuster te worden dan hun ouders én opa’s/oma’s samen. Gelukkig maar. Zou er vanaf 11 december gehaakt spul te zien zijn op de Markt in Veghel? Het spannendste nieuws van voorbije dagen is voor mij echter demografisch van aard. Het schijnt financieel aantrekkelijk te zijn vóór 1 januari 2025 een kind op deze aardbol te zetten. Vanwege de afschaffing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (Iack). Geïnteresseerd? Lees het zeker even na. Schijnt 30.000 euro belastingvoordeel op te kunnen leveren.

Als er ‘vroeger’ in alle kernen van het huidige Meierijstad, een uitzonderlijk grote kleutergroep was, en alle andere groepen ‘gemiddeld’, werd heerlijk speculerend teruggeteld. Wanneer zou opvallend meer geknetterd kúnnen zijn in echtelijke of partnerlijke spondes? Ditmaal kunnen we echter voorúitkijken! Dat die babyboombelasting maar voor veel milieubewuste mensen gaat zorgen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant