De oppositiepartijen 'móeten er bovenop zitten'
De oppositiepartijen 'móeten er bovenop zitten'

Oppositionele schotvaardigheid

Column 1.017 keer gelezen

Mijn broek begon maandagochtend spontaan af te zakken bij het lezen van een Uden-Veghel-pagina in het Brabants Dagblad. Een analytisch stuk over het college van Meierijstad was de aanwijsbare oorzaak. Verslaggever Robèrt van Lith beschreef daarin het ongeduld van de oppositiepartijen die vinden dat er politiek garen op de gemeentelijke klos moet komen. Voorstellen willen ze zien!

Tot zover geen enkel pantalonprobleem mijnerzijds. Goede oppositiepartijen móeten er bovenop zitten, prikkelen en ze mogen ongedurigheid vertonen. Nee, het waren enkele specifieke zinnen die mij in het verkeerde keelgat schoten. Met woorden die eerder op tegenwerking dan samenwerking duiden. Moest gelijk aan De Verenigde Staten denken. Hoezo verenigd?

Citaat BD-artikel: 'Het college wilde van de oppositie weten wat zij nog graag in het zogenoemde college-werkprogramma opgenomen willen zien, het vervolg op het coalitieakkoord 2017-2022, Meierijstad zijn we samen! De oppositiepartijen lieten zich niet verleiden tot het opgeven van een wensenlijst. Zij willen niet mede-verantwoordelijk worden voor het coalitieakkoord. De geste van de 'regeringspartijen' werd dus niet in dank aanvaard. De boodschap was: kom maar met plannen, dan zullen wij zeggen wat wij er van vinden.'

Ergens las ik 'Meierijstad zijn we samen!'. Mag ik dan als eenvoudig redenerende burger ook van een opposítiepartij verwachten dat ze op z'n minst proberen méé te denken? Hebben álle mensen die in november op SP, D66, Hart voor Schijndel, Gemeentebelang Meierijstad of Lijst Blanco stemden dezélfde grondhouding? Wil men alleen maar meedenken over een zo goed mogelijk bestuur van Meierijstad als er op het pluche gezeten mag worden? Wat een labbekakkerige instelling! De oppositie heeft ongetwijfeld goede en uitvoerbare ideeën. Die worden ons, álle burgers van Meierijstad, nu dus mogelijk onthouden omdat er angst is dat het college hun briljante ingevingen pikt. Wat een kleutergedrag!

Het zal mij eerlijk gezegd een worst wezen wie er in een gemeenteraad, college of oppositie zit. Extremisten daargelaten natuurlijk. Wat ik van democratisch gekozen politici echter verwacht is de basale eigenschap tot méédenken bereid te zijn. Het gemeenschappelijke belang bóven het individuele belang kunnen stellen. Liever gebakkelei over wie nou met dat goede idee kwam, dan géén ideeën delen! Als ik dan zinnen lees als 'Wanneer komt er eindelijk eens een voorstel in Meierijstad waar we op kunnen schieten?', zónder zelf mee te willen denken, krijg ik spontaan broekproblemen. Leest niet prettig en geeft mij in ieder geval geen vertrouwen een in gedegen oppositionele schotvaardigheid…

Uit de krant

Uit de krant