Adjudant JB Pot, Prins Jaap d'n Urste en Adjudant René Verwegen tijdens de grote optocht in Veghel.
Adjudant JB Pot, Prins Jaap d'n Urste en Adjudant René Verwegen tijdens de grote optocht in Veghel. Foto: Ad van de Graaf

Prins Jaap gaat emigreren: ‘Laat Ons Mooie Kuussegat de herinnering zijn aan mijn tijd als prins, ook als ik straks weg ben’

Carnaval 10.789 keer gelezen

VEGHEL/ERP | Geboren om Prins Carnaval te worden is wellicht ietwat overdreven, maar het scheelt in het geval van zowel Dick Schouten (Erp) als Jaap van Herwaarden (Veghel) niet heel veel. Dinsdagochtend, vlak voor de laatste officiële carnavalsdag, blikken ze alvast terug op een onvergetelijk avontuur. “Ik had dit voor geen goud willen missen”, aldus Van Herwaarden.

“Het is vooral mijn stem die het zwaar te verduren heeft. Gelukkig ben ik nog redelijk verstaanbaar. Met de energie zit het wel goed. Je krijgt ook energie van alle activiteiten en leuke reacties”, vertelt Van Herwaarden. Heel even heeft hij dinsdag de tijd, want er staat hem een bijzondere dag te wachten. Dat weet hij op dat moment echter nog niet. “Vandaag gaan we er nog keer tegenaan. Het gaat eigenlijk allemaal vanzelf. Ik voel me op het podium als een vis in het water.” Dat komt onder andere doordat Van Herwaarden jaren geleden animatiewerk deed op Mallorca. De Veghelse prins vervolgt: “Ik vind het gewoon keileuk om op het podium te staan. Je krijgt ook een bak met energie als je al die mensen voor je ziet staan feesten.” 


Instant-klassieker
Van Herwaarden maakt tijd voor iedereen en is zoveel mogelijk locaties afgegaan. “Ik geniet er enorm van”, vertelt hij. Dat is ook aan zijn enthousiasme af te zien. Zeker wanneer hij zijn eigen Prinsenlied ten gehore brengt: Ons Mooie Kuussegat. Een instant-klassieker, die zelfs buiten Veghel wordt gedraaid. Overal waar Van Herwaarden komt, zingt hij het samen met zijn backing vocals en adjudanten JB Pot en René Verwegen uit volle borst. Van Herwaarden: “Natuurlijk hoop je dat het nummer aanslaat, maar dit had ik niet durven dromen. Het is zo goed ontvangen.” Het liedje is gebaseerd op Nao ‘t Zuuje van Lex Uiting. “Een geweldig nummer dat al jaren in mijn Spotify-lijstje staat”, vult Van Herwaarden aan. “We waren van tevoren bang dat het misschien te rustig zou zijn. Daarom hebben we ook een Hardstyle-versie gemaakt. Allebei de liedjes worden veel gedraaid”, zegt hij trots.


Prins Jaap is zoveel mogelijk locaties afgegaan, zoals Zuutjes Carnavalle.

Zijn carnaval gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt. “Maar als ik er dan toch eentje moet uitkiezen dan ga ik voor de Grote Optocht. Het was een mooie optocht en ontzettend druk langs de weg. Het lekkere weer maakte het helemaal af. Ik vond het machtig mooi.”

‘Moeite mee’
Voor de eigenaar van Fellows & Friends was het wel even gek. In misschien wel de drukste periode van het jaar moest hij zijn café uit handen geven. “In het begin had ik daar wel moeite mee, maar Jeroen van den Nieuwenhuizen van ‘t Hart van Veghel zei tegen mij: ‘Richt jij je maar op het prins-zijn, wij redden het hier wel’. Daar is niks aan gelogen, samen met Jelle Lubberts, ons personeel, mijn adjudanten en de vrijwilligers van de carnavalsvereniging doen ze het geweldig.”


Optreden samen met zijn broer tijdens Kuussemontag.

Emigreren
Dinsdagmiddag werd Van Herwaarden speciaal in het zonnetje gezet. De Veghelaar wil op het einde van het jaar emigreren. Maar hoe moet Kuussegat hem eigenlijk herinneren als prins carnaval? Na een korte stilte: “Ik hoop dat ze me een leuke prins vonden. Dat is voor mij het belangrijkste. En laat Ons Mooie Kuussegat de blijvende herinnering zijn aan mijn tijd als prins. Ook als ik straks weg ben.” De kans dat het nummer volgend jaar weer uit de speakers schalt is in ieder geval vrij groot.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant