Kees van Rooij en Ina Adema openden op dinsdag 18 oktober de jubileumexpositie van cv de Kuussegatters in Het Raadhuis op de Markt.
Kees van Rooij en Ina Adema openden op dinsdag 18 oktober de jubileumexpositie van cv de Kuussegatters in Het Raadhuis op de Markt.

Festivalterrein op de Markt doet denken aan straatcarnaval: ‘We gaan op een andere manier carnaval vieren’

Carnaval 2.761 keer gelezen

VEGHEL | De Hofzittingen staan komend weekend op het programma, maar de Veghelse carnavalsverenging de Kuussegatters is achter de schermen al druk bezig met het maken van plannen voor carnaval 2023. Het belooft een spannend carnavalsjaar te worden, want er gaan wat dingen veranderen. Zo wordt er op de Markt een overdekt festivalterrein gecreëerd voor jong en oud. “De entree wordt gratis, want carnaval is voor iedereen”, belooft Han Versantvoort, voorzitter van cv de Kuussegatters.

Er komt in 2023 geen dichte tent op de Markt te staan. “We willen een grote stretchtent plaatsen voor de cafés op de Markt. Deze tent biedt plaats aan zo’n 1000 feestgangers.” Het terrein wordt als het aan de Kuussegatters ligt omhekt. Versantvoort legt uit waarom: “Dat doen we uit veiligheidsoverwegingen. Ik wil dat vaders, moeders, opa’s en oma’s lekker kunnen carnavallen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of hun (klein)kinderen de weg oprennen. Op het terrein willen we ook kindervertier realiseren, denk aan touwtje trekken en een mini-draaimolen. Het moet echt een feest worden voor jong en oud.”

Straatcarnaval
Het idee om carnaval zo in te richten is ontstaan na het succes van straatcarnaval in de Molenstraat. “Een geweldige ervaring, maar wel zo succesvol omdat het prachtig weer was. Als het staat te regenen heb je een probleem. Daarom hebben we ervoor gekozen om het terrein toch te overkappen. Wel proberen we door de zijkanten open te laten het straatcarnaval idee levend te houden.” Het plan is overigens nog niet definitief. Versantvoort: “Het is een ruwe schets, maar we gaan deze manier van carnaval vieren serieus uitwerken.”

Horeca op de Markt
Volgens Versantvoort is de verstandhouding met de café-uitbaters op de Markt goed. Ze omarmen de plannen van de Veghelse carnavalsverenging. “Tot 18.00 à 19.00 uur draaien ze lekker met ons mee. Zo kunnen mensen ergens naar binnen als het koud wordt. Als ons programma klaar is dan gaan ze in de horeca gewoon verder in hun eigen tent met een eigen programmering. Of er dan entree wordt gevraagd is aan de kroegeigenaren zelf.” Versantvoort hoopt dat de nieuwe aanpak aanslaat. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet spannend is. We gaan een aantal veranderingen doorvoeren en hopelijk vindt carnavalvierend Veghel het een succesvolle invulling. De komende weken gaan we samen met de gemeente, horecapartners en onze vereniging verder invulling geven aan de nieuwe plannen.” Aan een aantal dingen wordt niet gesleuteld. “Neem bijvoorbeeld de Full Moon Party’s. Ieder jaar een doorslaand succes. Daar gaan we honderd procent mee door. Twee en misschien wel drie avonden. Deze feesten leven onder de jeugd.”

‘Volle bak’
Maar eerst staan de Hofzittingen op het programma. Komende vrijdag maakt carnavalsminnend Veghel voor het eerst kennis met de nieuwe Prins Carnaval van Veghel. “En vanaf dan is het volle bak”, lacht de voorzitter van de Veghelse carnavalsvereniging. “Op zaterdag is er eerst de Jeugdhofzitting en daarna nog een Hofzittingsavond. De zondag staat in het teken van ons 55-jarig jubileum en de Jubileumreceptie. Het programma op zondag is gratis en duurt van 13.30 uur tot 17.30 uur”, besluit Versantvoort.

Afbeelding

Uit de krant