Gerard en Trees ontmoetten elkaar op de dansvloer bij Van de Rijt in Sint-Oedenrode.
Gerard en Trees ontmoetten elkaar op de dansvloer bij Van de Rijt in Sint-Oedenrode. Foto:

Diamanten huwelijk voor Veghels echtpaar: ‘Ging bijna niet door’

Algemeen 6.825 keer gelezen

VEGHEL | Gerard van der Burgt (86) en Trees Smits (84) vieren maandag 1 april hun 60-jarig huwelijksfeest. Het paar kijkt terug op een langdurig en liefdevol huwelijk, maar het had maar weinig gescheeld of het feest zou niet hebben plaatsgevonden. “Want wie trouwt er nu op 1 april”, lacht zoon Geert van der Burgt, die verzekert dat het geen 1 aprilgrap is. 

Gerard en Trees ontmoetten elkaar op de dansvloer bij Van de Rijt in Sint-Oedenrode. Na de eerste dans dansten ze een tweede, en een derde... Jarenlang reed Gerard naar Wijbosch, waar Trees woonde. “Ik wil altijd blijven komen”, zei hij. En toen werd het februari 1964. Het liefdespaar wilde dolgraag samen verder. Ze hadden al woonruimte geregeld, maar ongehuwd samenwonen kon toen niet - eerst trouwen. “Het ging bijna niet door”, herinnert Trees zich. “De pastoor had geen tijd, de band zat volgeboekt en er was ook geen enkele danszaal te vinden die nog een vrije datum had.” De redding kwam toen iemand opmerkte: “Of ge moet op 1 april trouwen...” Niemand trouwt op 1 april en plots waren de pastoor, de band, en de feestruimte beschikbaar. Gerard en Trees hoefden er niet over na te denken: op 1 april 1964 gaven zij elkaar het ja-woord.

Hoogtepunten in hun huwelijk waren de geboorten van hun kinderen en later hun kleinkinderen en achterkleinkind. Gerard werkte vele jaren op de reclameafdeling van de Sligro, terwijl Trees lang het vertrouwde gezicht was van cafetaria De Jachthaven in Veghel. Van jongs af aan voelde Gerard zich verbonden met de Airborne veteranen die Veghel in september 1944 bevrijdden. Hij was bij menig herdenking aanwezig, hielp bij het museum Bevrijdende Vleugels en heeft daar dierbare herinneringen aan. Toen de jaren vorderden maakte Gerard zich onder andere verdienstelijk als bestuurslid van de Sligro Seniorenclub, en later bij de oprichting van SIEMei (2009), waar ook Trees haar steentje aan bij droeg.

Inmiddels wonen ze alweer 60 jaar naar volle tevredenheid in Veghel, waarvan 9 jaar in hun ruime appartement dichtbij het centrum. Ze kaarten graag en genieten van elkaars gezelschap. Ondanks dat de gezondheid van Gerard soms voor flinke uitdagingen zorgt, blijven ze positief en maken ze samen iets moois van het leven. “Het is goed zo”, zegt Trees. Tijdens het aankomende feest heeft het diamanten echtpaar onder het genot van een hapje en een drankje alle tijd om samen met familie en vrienden herinneringen op te halen aan (meer dan) 60 heerlijke jaren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant