Laurens van Voorst:  'Ze liggen in Maashorst en Oss nog nét niet in een deuk om het doemscenario van het college.'
Laurens van Voorst: 'Ze liggen in Maashorst en Oss nog nét niet in een deuk om het doemscenario van het college.' Foto:
+ POLL

Hart wil cash geld in gemeente Meierijstad toestaan: ‘Wij hebben de bedragen ervoor over’

Algemeen 1.500 keer gelezen

VEGHEL | De politieke partij Hart wil contante betalingen in de gemeente Meierijstad mogelijk maken. Uit onderzoek blijkt dat daar een fors prijskaartje aanhangt: een eenmalige investering van 472.000 euro en een jaarlijkse kostenverhoging van 345.000 euro. Hart heeft deze bedragen ervoor over, want volgens de politieke partij is ‘het belang van contant betalen onverkort van kracht’. 

Volgens Hart draagt de mogelijkheid van contante betalingen bij gemeentelijke diensten bij aan een inclusieve samenleving. Dat daar een fors prijskaartje aanhangt, neemt de partij voor lief. Laurens van Voorst, raadslid en oprichter van Hart, legt uit: “Er zijn maar heel weinig mensen die baat hebben bij een gebarentolk. Zullen we daar dan ook maar mee stoppen? De mogelijkheid tot cash betalen is voor een kleine minderheid, net als parkeerplaatsen voor gehandicapten en de al genoemde gebarentolken. Het college bedacht ooit dat Meierijstad koploper inclusie moet zijn en dús leidt dat tot investeringen voor kleine groepen. Dat is nou net waar het bij inclusie om draait. Overigens wordt onze motie ondersteund door oproepen die het ministerie van Financiën, de Nationale Ombudsman en de EU eerder deden. Die stellen dat juist overheden zich moeten inzetten om contante betalingen te faciliteren.”

‘Onheilspellende vooruitzichten’
Of Hart kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad, wat voor het uitkomen van het rapport wel unaniem het geval was, is nog maar de vraag. Onderzoekers stellen dat ‘contant geld risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van ambtenaren, maar ook burgers. Het beheren van contant geld kan leiden tot diefstal, overvallen en andere veiligheidsproblemen. Dit risico is aanwezig en wordt nadrukkelijk gevoeld door ambtenaren van Meierijstad die bij de zwembaden, sportaccommodaties en de gemeentewerven werken’. Verder zouden de rijen en wachttijden bij de gemeentewerven fors toenemen en kunnen 200 kinderen geen zwemles meer krijgen in verband met gebrek aan personeel. Van Voorst reageert: “Bij andere gemeenten is contant betalen wel mogelijk. Daar worden deze onheilspellende vooruitzichten niet herkend. Ze liggen in Maashorst en Oss nog nét niet in een deuk om het doemscenario van het college, maar het scheelt niet veel.”

Erpse villa
Van Voorst vertrouwt erop dat de bedragen uit het rapport kloppen, ondanks dat het in andere gemeenten zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Maar het maakt voor Van Voorst eigenlijk niks uit. “Hart heeft zelfs die bedragen ervoor over. Vorige week maakte het college bekend een slordige 2,5 miljoen uit te geven aan een Erpse villa met paardenopstal en zwembad (zie pagina 17). Als dat kan, dan moet een uitgave voor inclusie al helemaal geen probleem zijn”, besluit het raadslid van Hart.

Hart wil dat het per 1 juli 2025 mogelijk is om contant te betalen bij alle vijfentwintig gemeentelijke voorzieningen. De door Hart ingediende motie Contant betalen bij gemeente wordt op 29 februari behandeld in de gemeenteraad.

Je moet gewoon met contant geld kunnen betalen?

Eens!

Oneens!

Volgens de politieke partij is ‘het belang van contant betalen onverkort van kracht’.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant