In ’t Hurkske in Erp moeten honden aan de lijn, maar dat gebeurt in de praktijk vaak niet...
In ’t Hurkske in Erp moeten honden aan de lijn, maar dat gebeurt in de praktijk vaak niet...

Anonieme briefschrijver uit ongenoegen over loslopende honden in Erp: ‘Waarom worden er geen controles uitgevoerd?’

Algemeen 9.004 keer gelezen

ERP | Volgens een anonieme briefschrijver heeft ’t Hurkske in Erp te maken met een ‘loslopende hondenplaag’. Dit schrijft hij in een anonieme brief aan het gemeentebestuur. ‘Waarom worden er geen controles uitgevoerd?’, vraagt de Erpenaar zich hardop af.

In 2022 heeft de gemeente Meierijstad tien hectare aan nieuw natuurgebied ingericht in ‘t Hurkske in Erp. Dit gebied ligt aan de Meerbosweg. “Een heel mooi stukje natuur is het geworden, waar de eerste vogels in 2023 al pogingen hebben gedaan te broeden. Zo hebben De Roodborsttapuit en de Boomleeuwerik het een keertje geprobeerd. De Kleine Plevier heeft zelfs twee keer een poging ondernomen, maar de nesten zijn beide keren door loslopende honden verstoord”, stelt de anonieme brievenschrijver. 

Hondenuitlaatservice
De gemeente was in april 2022 lovend over hun eigen actie. Toenmalig wethouder Harry van Rooijen zei na het aanleggen van de tien hectare aan nieuwe natuur in ’t Hurkske het volgende: “We willen de biodiversiteit in Meierijstad versterken. Dat doen we bijvoorbeeld door ons maai- en bermbeheer daarop in te richten. Maar ook door de ontwikkeling van nieuwe natuur zoals hier in ‘t Hurkske.” Volgens de gemeente bood het kansen voor onder andere Kruipend Moerasscherm en de Knoflookpad.


Gelukkig zijn er ook mensen die het goede voorbeeld geven.

Mooie woorden vindt ook de briefschrijver. “Maar tot nu toe heeft het allemaal geen enkele nut gehad”, concludeert hij. “Overal staan groene bordjes met artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Daarop staat dat het verboden is om met een loslopende hond het gebied te betreden en hier ligt het grote probleem. Mensen uit de hele omgeving, van Nistelrode tot aan De Mortel, komen hier hun hond uitlaten. Zelfs een hondenuitlaatservice komt met acht tot tien honden tegelijk naar Erp. Al deze honden lopen los door het natuurgebied.”
Verschillende keren sprak de Erpenaar hondenbezitters erop aan dat de dieren aangelijnd moeten zijn. “Vaak krijg je dan een agressieve reactie terug. Ik ben niet zo bang aangelegd, maar het is natuurlijk niet leuk als er zo wordt gereageerd.”

Handhaving
De bezorgde man baalt ervan dat er in ’t Hurkske geen controles worden uitgevoerd. “De broedende vogels zijn gewoon door honden verstoord. Er is een losloopverbod in alle natuurgebieden van Meierijstad, alleen er is geen sprake van handhaving. Iedere dag is het op dezelfde tijden hartstikke druk. Waarom worden er geen controles uitgevoerd? Als ik verkeerd parkeer, krijg ik ook een boete. Dus doe er iets aan. En als je dat niet doet, haal dan die artikel 461-bordjes uit de grond”, luidt de duidelijke boodschap.


‘Doe er iets aan. En als je dat niet doet, haal dan die artikel 461-bordjes uit de grond’

Respect
De briefschrijver doet een beroep op de gemeente Meierijstad. “Pak je verantwoordelijkheid en zorg dat de mooie en kostbare natuur geen hondenuitlaatplaats blijft. Ik zie natuur verdwijnen puur door loslopende honden. Wandelen kan toch ook met de hond aangelijnd? Natuur en recreatie kunnen makkelijk samengaan, maar wel wanneer hondenbezitters respect hebben voor natuur en andere wandelaars. Ik blijf in ieder geval meldingen doen bij de gemeente. Het is een groot probleem en dat moet worden aangepakt”, sluit hij af.

De naam van de brievenschrijver is bekend bij de redactie.

Afbeelding
Gelukkig zijn er ook mensen die het goede voorbeeld geven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant