Bibliothecaris Jay Plaat en wethouder Menno Roozendaal zoeken een nieuwe stadsdichter voor Meierijstad.
Bibliothecaris Jay Plaat en wethouder Menno Roozendaal zoeken een nieuwe stadsdichter voor Meierijstad.

Mag de nieuwe stadsdichter kritisch zijn? ‘Natuurlijk, we gaan geen censuur plegen’

Algemeen 797 keer gelezen

VEGHEL | Meierijstad zoekt een nieuwe stadsdichter. Rick Terwindt uit Veghel neemt na vijf jaar afscheid als stadsdichter. Bibliothecaris Jay Plaat en wethouder Menno Roozendaal willen aan de vooravond van Fabriek Magnifique zijn opvolger bekendmaken. 

Vrijwel iedereen komt in aanmerking om de nieuwe stadsdichter van Meierijstad te worden. Er zijn eigenlijk geen criteria. Wethouder Roozendaal legt uit: “Man, vrouw of X. Het mag allemaal, ook is er geen leeftijdsgrens. Het enige waar men aan moet voldoen is of inwoner zijn van Meierijstad of een sterke binding hebben met onze gemeente.”

Lokale momenten
Plaat laat weten dat de selectiecommissie, bestaande uit de bibliotheek, de gemeente, Jan van Hoof (Fabriek Magnifique), Cultuurkade Meierijstad en Rick Terwindt, geen voorkeur voor een bepaalde stijl heeft. Plaat: “Je moet jezelf zijn. Uiteindelijk geeft de stadsdichter zelf invulling aan zijn ambt. Het is niet zo dat extraverte dichters, zoals Rick, een streepje voor hebben.” Of het nu gaat om herdenken, decoreren, onthullen of vieren tijdens verschillende activiteiten mag de stadsdichter opdraven. “De stadsdichter kan met een positieve inbreng deze identiteit versterken en verder uitdragen. Met poëzie, spoken word, wrap-ups of verhalen uit de nabije omgeving. Door zichtbaar te zijn op lokale momenten die belangrijk zijn voor iedereen. Door er te zijn op mooie momenten voor een kleinere groep. De stadsdichter verwoordt dus niet alleen het gezamenlijke gevoel, maar ook de ideeën van een enkeling”, stelt Roozendaal.

Ambassadeur
Eigenlijk is de stadsdichter een ambassadeur van Meierijstad, maar mag een stadsdichter ook kritisch zijn en bijvoorbeeld kritiek geven op gemeentelijk beleid. Roozendaal vervolgt: “Natuurlijk, al moet het wel passen bij het moment. De nieuwe stadsdichter mag best prikkelen. Dat hoort bij zijn dichterlijke vrijheid. We gaan geen censuur plegen”, glimlacht de wethouder.
Meedoen aan de verkiezing is vrij eenvoudig. “Je moet drie gedichten inleveren: één algemene, één over jezelf en ééntje als video op en over een locatie in Meierijstad. Er zijn geen strakke kaders, daar gedijen dichters het best in”, denkt Roozendaal. Tot nu toe zijn er echter nog géén aanmeldingen binnengekomen. Plaat: “Ik denk dat er genoeg goede dichters zijn, maar dat sommige misschien een klein duwtje in de rug nodig hebben van de omgeving.”


Jay Plaat en Menno Roozendaal.

De gemeente schakelt de stadsdichter ongeveer vijftien keer per jaar in. Daar krijgt hij of zij een vergoeding van 200 euro per keer voor. In totaal verdient de stadsdichter van Meierijstad dus zo’n 3000 euro per jaar.

Aanmelden tot 1 april
Op 24 april worden de drie kanshebbers bekendgemaakt. Zij worden gecoacht door Terwindt. Vervolgens stellen de genomineerden zich op 22 mei in de Veghelse bibliotheek voor aan het Meierijstadse publiek. Er volgt dan een publieksstemming die meetelt in het eindoordeel. De nieuwe stadsdichter wordt op vrijdag 5 juli tijdens Fabriek Magnifique voorgedragen. Inwoners die zich geroepen voelen kunnen zich aanmelden tot 1 april door een mail te sturen naar: stadsdichtermeierijstad@nobb.nl.

Jay Plaat en Menno Roozendaal.
Bibliothecaris Jay Plaat en wethouder Menno Roozendaal zoeken een nieuwe stadsdichter voor Meierijstad.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant