Tijdens deze natuurexcursie komen de kleinste planten aan bod: zoals Kopjesbekermos.
Tijdens deze natuurexcursie komen de kleinste planten aan bod: zoals Kopjesbekermos. Foto: Picasa

IVN excursie Korstmossen, mossen en andere kleinoden

Algemeen 689 keer gelezen

VEGHEL | IVN Veghel houdt op zondag 25 februari van 10.00 tot 12.00 uur een excursie. ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’, werd begin jaren ’90 gezongen: in hoeverre dat nog klopt wordt tijdens een excursie door natuurvereniging IVN Veghel langs het Duits Lijntje en Geerbos op zondag 25 februari getoetst. 

Tijdens deze natuurexcursie komen de kleinste planten aan bod; veelal mossen die overal kunnen groeien als ze maar af en toe een regendruppel kunnen opvangen. Nog bonter maken de net zo kleine korstmossen het: stenen, hekwerken, treinrails; zonder probleem kunnen korstmossen daar gedijen. Dat korstmossen géén planten (mossen) zijn maar een samenwerking van verschillende organismen zal ook deze zondag verteld worden.
De excursie start om 10.00 uur op de parkeerplaats naast Middegaal 13 in Veghel. “Loepjes worden uitgedeeld. Heeft u zelf een loepje, neem die dan mee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden”, aldus organisatie. 

Zo eind van de winter zijn er al, vaak kleine, plantjes die het aandurven hun bloemetjes te openen. Dat doen zij met een reden: zij hopen op insectenbezoek. Bomen zijn meestal niet afhankelijk van insecten voor bestuiving maar van de wind. Voor windbestuiving zijn kleine bloemen voldoende en deze verschijnen vóór dat het blad aan de boom zit. 

Mossen, korstmossen, paddenstoelen, voorjaarsbloeiers, insecten: kom zondag 25 februari meezoeken naar al deze ‘kleine dingen die het doen’ in de natuur.

Meer informatie is te vinden op: www.ivn-veghel.nl of 06-28062650.

Mos
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant