Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark (Beeld: LA Architecten).
Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark (Beeld: LA Architecten). Foto:

Weldoen

Algemeen Column Hans van der Wijst 2.143 keer gelezen

‘Bouw kiosk Veghel kan bijna beginnen, geheime weldoener schiet te hulp’…

Toen ik deze kop boven een krantenartikel tegenkwam verkeerde ik in krachtige sinterklaas-sferen, dus ging ie gelijk op mijn ‘te doen bord’. Niet omdat ik geloofde dat de Goedheiligman vlak voor zijn afscheid nóg wat extra geld opdiepte uit zijn…pfoeh, gelukkig…inmiddels geopende kluis (code bleek 1811), maar vanwege het woord ‘weldoener’. En…oké…óók een beetje omdat het woord ‘geheime’ ervoor stond. Wees eerlijk, dat ‘geheime weldoener’ moet toch iedere lezer geprikkeld hebben? Zeker in Veghel. Beetje in de trand van ‘hoort wie klopt daar kind’ren…wie zou dat zijn?…tis een vreemd’ling zeker…zal eens even vragen naar zijn naam?’ Die code (1811) was trouwens ook wel leuk gevonden. Was namelijk het jaar waarin Napoleon iedereen verplichtte een achternaam te nemen. U begrijpt, ik geloof niet in toeval.

Maar goed, op de ochtend van pakjesavond, lag ‘geheime weldoener’ dus naast mijn toetsenbord. Blijkt garant te staan voor de financiering van ruim 3 ton. Hier zou de column over gaan. Geen twijfel mogelijk. Temeer omdat er al een artikel lag over het Deken van Miert Penning Gala (DvMPG). Ook een soort weldoener. Een stichting die maatschappelijke doelen dient en op zoek gaat naar mensen, ondernemingen of organisaties die unieke betekenis gaven/geven aan onze gemeenschap. Daarbij wordt ook het nodige geld ingezameld dat naar een goed doel gaat. Al bekend is dat de opbrengst tijdens hun gala (8 maart) naar de Stichting Kiosk Veghel gaat. Reken maar dat die kiosk er dus komt! Én…niet onbelangrijk…het de gemeenschap nauwelijks iets gaat kosten. Volgens mij moet de gemeenteraad er nog een klapje op geven, maar gezien breed getoonde draagkracht en verbindend toekomstperspectief zal dit slechts een formaliteit worden. Bovendien zitten er geen PVV’ers in de raad die mógelijk dwars zouden kunnen liggen omdat hun Geert niet zo van de kunst en cultuur is. Past niet bij zijn polariserende bestaan. 

Veghel is echter ijzerstérk in verbinden. Het Julianapark mét zo’n podium voor íedereen, dat mooi op zal gaan in omliggend groen, versterkt dat SAMEN alleen maar. Kunst en cultuur, ideale weekmakers voor politiek. Cement van samenlevingen. Van kleinschalige pianoconcerten tot dansvoorstellingen, van popmuziek tot cabaret of toneel. Nabijgelegen scholen (Bernadette/HUB) die er graag gebruik van willen maken. Rode horecaloper naar de Markt. Dat alles (mede) mogelijk gemaakt door een geheime weldoener. Het woord ‘weldoen’ zou trouwens een passende naam zijn voor die kiosk…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant