Afbeelding

Lezing over het thema heksen

Algemeen 574 keer gelezen

VEGHEL | Maria van Deutekom geeft op maandag 11 december om 19.30 uur een lezing over Volksverhalen over Heksen. Al eeuwenlang doen verhalen over heksen de ronde en je vraagt je af waar die verhalen vandaan komen? Van Deutekom behandelt in deze lezing het onderwerp ‘heks’ en vertelt over de heksenvervolging uit het verleden, die ook in Nederland en Brabant plaatsvond. Ook verhalen over heksen uit de Kempen en de Meijerij passeren de revue.

Van Deutekom gaat in deze lezing in op het thema ‘Heksen’. Om te beginnen: wat verstaan we eigenlijk onder ‘een heks’ en welke beelden er zoal zijn over heksen. Soms is dat beeld positief zoals dat van het wijze kruidenvrouwtje maar ook vaak negatief zoals het beeld van de oude toverkol die ziekte en verderf onder de mensen brengt. Hierbij kan de heksenvervolging uit het verleden, die ook in Nederland en Brabant plaatsvond, niet onbesproken blijven. In de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar ‘hekserij’ waarin onder andere een link wordt gelegd naar de positie van de vrouw in vroeger tijden. Tevens zijn nieuwe gegevens aangedragen over het ontstaan van het vertrouwde heksbeeld op basis van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.

Van Deutekom zoomt in op allerlei oude volksverhalen over heksen en geeft daarvan een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Zo vertelt ze hoe je een heks kan herkennen en hoe de betovering valt te doorbreken. Ook verhalen over heksen uit de Kempen en de Meijerij passeren de revue. Zelfs vandaag de dag doen er nog verhalen over ‘hekserij’ de ronde, maar die zijn vooral positief van aard. De verzamelterm hiervoor is ‘Wicca’, waarbij vaak wordt teruggegrepen naar oude religies en culturen. 

Aanmelden voor de lezing in de raadzaal van Het Raadhuis in Veghel is verplicht en kan tot vrijdag 8 december via: www.vehchele.nl. Voor leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden. Niet-leden betalen drie euro.

Maria van Deutekom.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant