Het Veteranenmonument in de Kolonel Johnsonstraat in Veghel.
Het Veteranenmonument in de Kolonel Johnsonstraat in Veghel. Foto:

Ben Damen is op zoek naar oorlogsslachtoffers uit Meierijstad

Algemeen 736 keer gelezen

VEGHEL | Ben Damen groeide op in Eindhoven en Veldhoven en interesseert zich in de lokale en regionale geschiedenis. Hij schreef daar al acht boeken over en het negende boek is in de maak. Dat boek zal gaan over de oorlogsslachtoffers die in Oost-Brabant vielen. Damen wil daarbij vooral het verhaal van en over de vele oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode vertellen.

“Nee, geschiedenis is zeker niet een deel van mijn beroep, het is gewoon een uit de hand gelopen hobby geworden”, antwoordt Damen op de vraag of hij zich beroepsmatig met geschiedenis bezighoudt. “Eerder heb ik al een boek geschreven over de Eindhovense oorlogsslachtoffers en dat wil ik nu ook doen over de oorlogsslachtoffers uit Oost-Brabant. Daarbij focus ik me uitsluitend op de Nederlandse slachtoffers en niet op gevallen militairen van de Engelsen, Amerikanen of Duitsers. Het gaat dus om Nederlandse soldaten, verzetsmensen en willekeurige burgerslachtoffers”, verduidelijkt Damen.


Op zoek naar het verhaal over Piet Ketelaars en Joannes van Lankveld uit Veghel.


Zoeken en speuren in archieven
Damen haalt zijn informatie op alle plaatsen waar die maar te vinden is. Daarbij is het internet een belangrijke bron, maar ook de archieven van het BHIC in ’s-Hertogenbosch bevatten de nodige informatie over de oorlogsperiode. Daarnaast is bij heemkundige kringen vaak ook veel te halen, al is dat wel heel verschillend per plaats. Zo heeft de Rooise heemkundige kring De Oude Vrijheid volgens Damen best wel veel informatie beschikbaar. “Ook in Schijndel is de nodige informatie bekend, daarentegen is er in Veghel juist weer heel weinig informatie voorhanden bij de plaatselijke heemkundekring. Maar ook als een heemkundige kring zich in de oorlogsslachtoffers uit haar woonplaats verdiept, zoals De Oude Vrijheid in Rooi dat heeft gedaan, blijven er nog veel vragen voor mij open”, aldus Damen.

Foto
De enige manier om verhalen van oorlogsslachtoffers goed op papier te krijgen, is door met nabestaanden en families in contact te komen. Met alleen al een foto van een oorlogsslachtoffer bijvoorbeeld, zou Damen al erg geholpen zijn. Ondanks dat hij in principe voor alle verhalen oor heeft, is hij bijzonder geïnteresseerd in de verhalen van: Ties Boeren, Theo van Schijndel en Pieter van Oorschot uit Sint-Oedenrode, Piet Ketelaars en Joannes van Lankveld uit Veghel en Harrie van Heeswijk en Piet van Roozendaal uit Schijndel.

Vertellen
Het aantal mensen dat uit eerste of tweede hand kan vertellen neemt snel af. Daarom hoopt Damen dat mensen die iets kunnen vertellen over oorlogsslachtoffers uit Meierijstad met hem contact op willen nemen.
“Als u een verhaal kent over één van de mensen die in de oorlog omkwamen, kunt u met mij contact opnemen via: benndamen@yahoo.com”, besluit Damen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant