Voorbereidingen worden getroffen om het wespennest uit de boom te halen.
Voorbereidingen worden getroffen om het wespennest uit de boom te halen. Foto:

Eerste nest van Aziatische hoornaar opgespoord in Meierijstad: ‘Ze zijn erg gevaarlijk’

Algemeen 12.547 keer gelezen

VEGHEL | Hoog in een boom op de Espendonk in Sint-Oedenrode is op maandag 20 november een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt en geruimd. Volgens Veghelaar Marjolein Bemelmans van Stichting Arista Bee Research vormt de wesp een gevaar voor mens en dier

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot, een hele grote wespensoort, die een bedreiging is voor bijen en andere insecten. Sinds de eerste waarneming in Frankrijk in 2004 hebben ze zich verspreid over Frankijk, Engeland, Spanje, Portugal, België en ze zijn een paar jaar geleden ook de grens met Nederland overgestoken. De Aziatische hoornaar heeft hier geen echte natuurlijke vijand. 


‘De hoornaars steken en spuiten hun gif richting de ogen.’Zonder gif
Het is nest is vakkundig, snel en zonder gif verwijderd. Op dertig meter hoog in een Populier heeft Rob Voesten van Opsporing Aziatische hoornaar samen met een collega en een hoogwerker de hoornaars weten te verwijderen. Bemelmans: “Eerst is met een drone gekeken en de hoogte bepaald. Vervolgens is Rob met de hoogwerker tot vijftien meter gestegen. Vanuit de bak heeft hij met een lans in het nest gestoken en onder hogedruk diatomeeënaarde gespoten. Diatomeeënaarde heeft een hoog siliciumgehalte, is niet giftig en een goedgekeurde methode.” Tot slot is het nest uit de boom gehaald. De resterende nog levende koninginnen, werksters en darren gaan de diepvries in om ze te doden.

Skippybal
De wespen in leven laten is geen optie zegt Bemelmans. Ze legt uit wat het probleem met de Aziatische hoornaar is. “Hun ongekende honger naar eiwit. Een koningin legt eitjes in een nest. Wanneer het nest te klein wordt, bouwen ze een nieuwe alwaar de koningin nog veel meer eitjes legt. Het nest blijft maar groeien en kan een grootte van een kleine skippybal bereiken. Om te groeien hebben de werksters een enorme eiwitbehoefte, die ze stillen door het eten van andere insecten. Bijen zijn daarbij een geliefde en relatief makkelijke prooi. Die zitten met duizenden bij elkaar in een kast. Deze hoornaars kunnen zo wel tien kilogram aan insecten per nest vangen.”


Het nest zat hoog in de boom.

Ieder nest kan 50 tot 100 koninginnen produceren die, eenmaal bevrucht, weer een schuilplaats voor de winter opzoeken. De koninginnen kunnen vele kilometers vliegen waardoor ze zich dus redelijk snel kunnen verspreiden. Wanneer de koninginnen zijn uitgevlogen, verliest het secundaire nest zijn functie, de achtergebleven werksters overleven de winter niet.

Economische strop
De invloed van de Aziatische hoornaar is in Frankrijk en Spanje al duidelijk te zien. “Hele bijenkasten worden aangevallen en bijenvolken overleven het niet. Niet alleen een economische strop voor imkers maar ook een dramatisch effect op de bestuiving. Veel van ons eten zoals groente en fruit is afhankelijk van bestuivers. De impact is dus gigantisch”, waarschuwt Bemelmans. 


Tijd om in actie te komen!

Volgens haar is de Aziatische hoornaar niet bepaald kieskeurig. Ze vervolgt: “Daarom heeft de wesp effect op de totale biodiversiteit: afname van aantal en soorten insecten maar straks ook op vogels en andere roofdieren, die weer van de insecten leven. Verder wil je geen nest tegenkomen als je je haag aan het snoeien bent, dan worden ze agressief en volgt een massale aanval. De hoornaars steken en spuiten hun gif richting de ogen. Ze kunnen dus erg gevaarlijk zijn.”

Opsporen: wie, wat en hoe?
Volgens Bemelmans is het dus zaak om de nesten van deze Aziatische hoornaar op te sporen en te ruimen. “Dat is niet eenvoudig, maar wel essentieel om verspreiding van de koninginnen te voorkomen”, realiseert de Veghelaar zich. “Mocht je er eentje zien, maak dan een melding op: www.waarneming.nl. Een opsporingsgroep start dan met het traceren van het nest. De verdelging kan echt alleen door experts, met het juiste materieel, de juiste middelen en de juiste beschermende kleding, worden gedaan.” Let wel: de Europese hoornaar heeft niet zulke desastreuze gevolgen en hoeft niet bestreden te worden.


De overblijfselen van het nest van de hoornaar. 

Bemelmans laat weten dat iedereen mee kan helpen met de opsporing van de insecten. “Wandelaars, fietsers, joggers, boeren, IVN-groepen, jagers, vogelaars, paardrijders, eigenlijk iedereen die regelmatig een rondje in de natuur doorbrengt. Ook worden er ook nesten gevonden in woonwijken. Gemeente en provincie moeten hun verantwoordelijkheid nemen en geld of middelen vrij maken voor de bestrijding van deze invasieve exoot”, besluit Bemelmans ook namens imkervereniging Bijerijstad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant