Lizzy is vrijwilliger bij VoorleesExpress.
Lizzy is vrijwilliger bij VoorleesExpress. Foto: Angeline Swinkels

VoorleesExpress viert Kinderboekenweek en zoekt enthousiaste vrijwilligers

Algemeen 758 keer gelezen

VEGHEL | Het thema van de Kinderboekenweek (4 tot 15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress in Veghel grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop. Maar veel ouders vinden het lastig om een taalrijke thuisomgeving te creëren, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Sinds 2009 hebben vrijwilligers al 144.000 bezoeken gebracht aan 7.200 gezinnen in Brabant.

Vrijwilliger
Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een bijzonder inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil.”

Via deze pagina kunnen vrijwilligers zich aanmelden: https://voorleesexpress.nl/voor-wie/word-vrijwilliger/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant