In Veghel werden er dit jaar minder bijen geteld.
In Veghel werden er dit jaar minder bijen geteld.

Zaaien voor de biodiversiteit: doe het in de herfst tijdens de inheemse zaaiweek

Algemeen 958 keer gelezen

REGIO | Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit, en dat terwijl die nu nog weinig in de Nederlandse tuinen voorkomen. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die in Nederland van oudsher voorkomen. Nu daar steeds minder van zijn, daalt het aantal insecten ook drastisch . Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen vinden de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World magazine.

Juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien, ook al voelt het misschien ‘normaal’ om dat in het voorjaar te doen. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. De zaden van sommige planten hebben een koude periode nodig, wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Andere planten ontkiemen juist in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Veghel
Omdat inheemse planten het beste in het najaar gezaaid kunnen worden, organiseren de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World van 25 september tot en met 1 oktober de Inheemse Zaaiweek. “Wij roepen iedereen op om inheemse zaden te zaaien, om de biodiversiteit te helpen. Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaaien we zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden”, meldt de Bijenstichting. De helft van de 360 soorten wilde bijen wordt bedreigd in hun voortbestaan.
Ook in Veghel werden er wederom dit jaar minder bijen geteld. Kijk hier hoe je kan zaaien en waar de zaden verkrijgbaar zijn. 

De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van de Bijenstichting, kweker en leverancier van wildebloemenzaden Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World magazine.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant