De Jeugdoptocht is een populair evenement in Kuussegat.
De Jeugdoptocht is een populair evenement in Kuussegat. Foto: Ad van de Graaf

Carnavalsmacht

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.692 keer gelezen

Ik ga in ongeveer 400 woorden uitleggen waarom carnaval (en nee Zuid-Nederlanders, dat schrijf je niet met een hoofdletter, maar beleef je waarschijnlijk zo) een machtsfactor van belang wordt in de huidige Nederlandse politiek.

Op 1 januari 2023 telde Brabant 2.626.210 Brabanders. Daarmee bezette het de derde plek op de Nederlandse ranglijst van inwoneraantallen per provincie. Limburg stond op plek zeven met 1.128.367 Limburgers. Het zal niemand verbazen dat nummer 1 en 2 zich in de regio Randstad bevinden. Zuid-Holland is koploper met 3.804.906 medelanders, Noord-Holland tweede (2.952.622). Met de twee andere Randstadprovincies Utrecht (1.387.643) en Flevoland (444.701) erbij, praten we over ruim de helft van de bevolking. 

Op basis van die aantallen en ’s Randstads ‘democratische inborst’ werd in die contreien lang gedacht de dienst uit te kunnen maken. Met het achterland, zeg maar de overige acht provincies, werd slechts rekening gehouden als er iets te halen viel. Kortgeleden schreven kranten liefst 5-kolomsbrede artikelen over ‘carnavalsgeneuzel’ uit Brabant en Limburg. Daar werd heftig gereageerd op de planning van de doorstroomtoets (opvolger eindtoets) in groep 8. Die moet afgenomen worden in de eerste 2 weken van februari en laat carnaval nu ‘officieel’ beginnen op zondag de 11e! Een carnavalesker getal bestaat niet. Weten ze in het westen wel dat ook op basisscholen aandacht aan carnaval wordt besteed? Iets met cultuur en tradities en zo? Of die toetsperiode niet soepeler kon? Alle 31 Limburgse gemeenten drongen daar op aan. Net als Brabant, de Algemene Vereniging Schoolleiders en PO-Raad. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is inmiddels voor. Túúrlijk! Er valt wat te halen. Massa’s stemmen. Dinsdagochtend stond er echter slechts een piepklein kolommetje over in de dagbladen. Ongelijk en arrogantie gaan vaak samen. 

Brabant en Limburg hebben ruim gerekend zo’n 4 miljoen inwoners. Ongeveer 70 procent mag stemmen. Zitten geheid veel carnavalsvierders tussen. Met BBB (Van der Plas, geboren in Cuijk, woonachtig in Deventer) en NSC (Omtzigt, geboren in Den Haag, maar woonachtig in Enschede) komt nu ook de Oost-Nederlandse carnavalsmarkt prominent in beeld. Daar wordt links en rechts eveneens behoorlijk gehost. Met de dreiging van een politieke veldslag in het midden is carnavalsvolk áchter IJssel en ónder overige rivieren plots interessant geworden. Hebben we de talrijke carnavalsforenzen uit Randstedelijke kringen nog niet meegerekend. Reken maar dat er een extra toetsweek ingepland mag gaan worden.

‘Tis een kwestie van geduld voordat héél politiek Holland over carnaval lult…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant