Johan Derksen. (Foto: Danny van den Berg)
Johan Derksen. (Foto: Danny van den Berg)

Vandaag Offside

Algemeen Column Hans van der Wijst 2.983 keer gelezen

De afgelopen vakantieweken heb ik, vooral via verveeld zappen, weer wat gekeken naar Voetbal Inside. In het verleden blonk het trio vooral uit in het afzeiken van voetballers die ‘er geen ene hout van konden’. Daar was ik, destijds nog als voetballiefhebber, vrij snel klaar mee. De met vlagen vermakelijke VI-tv groeide echter uit tot nietszeggende pulp. Vooral omdat de heren op geen enkele manier ooit toegaven er…met regelmaat…volledig naast te zitten. Lekker makkelijk.

Door de wildgroei van zogenaamde voetbal-analytische programma’s moesten Genee, Gijp en Derksen (GGD) echter toezien hoe hún voetbalmening in andere programma’s…met regelmaat…getoetst werd. Bleek een door GGD afgebrande kluns plots een topper. Ongeveer tegelijkertijd kreeg het drietal onderling mot, stonden op elkaars teentjes, beschadigden elkaars ego’s en Derksen besloot de stekker eruit te trekken. Vluchtgedrag van het orakel uit Grolloo door Genee en Van der Gijp in eerste instantie werd geaccepteerd. 

Volgens Derksen zou het nooit meer goed komen. Totdat ze voor spiegels gingen staan, hun verdienmodel bekeken, kijkcijfers erbij pakten en John de Mol maar al te graag bereid vonden een doorstart te financieren. Het moest wél iets anders worden. De V van Voetbal werd de V van Vandaag en ineens bleek het conflictueuze drietal overál verstand van te hebben. Ze pretendeerden weliswaar maar slap te lullen over alledaagse dingen, maar al snel stond het aloude afzeiken weer centraal. Van politici ditmaal. 

Afgelopen week werd in de media de invloed van Vandaag Inside op de komende verkiezingen beschreven. Zeker nadat men begon met het uitnodigen van politici. Of GGD de morele verplichting voelen om álle partijen te vragen? Welke morele verplichting? Of ze beseffen dat ze een hoop invloed hebben op het publieke debat en dat dit verantwoordelijkheid met zich meebrengt? Welke verantwoordelijkheid? Derksen noemde Sigrid Kaag ‘een kutwijf eerste klas’, Frans Timmermans ‘groene gek’, Rob Jetten ‘papegaai in mooi pak die voorlichter napraat’. John de Mol telt vrolijk z’n kijkcijfers. En centen. 

Vinden we het gek dat functies in het openbare leven steeds minder gewild zijn.

Ruimschoots voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn de VI-haatcampagnes zonder énig inhoudelijk debat al begonnen. Genee stookt, Van der Gijp heeft nauwelijks een mening, Derksen schoffeert als raaskallend ijdeltuitje, besmuikt lachend om zijn eigen (vermeende) grapjes. Ons vaderlandse mediagebeuren gaat sterk de Amerikaanse kant op. Onzin en sensatie verdringen realiteit en feiten. De waarheid buiten spel. Van VI naar VI naar VO. Vandaag Offside…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant