Janneke bij haar pipowagen.
Janneke bij haar pipowagen. Foto:

Janneke helpt kinderen vanuit haar pipowagen: ‘Ik help kinderen en ouders om anders te kijken naar de problemen waar ze tegenaan lopen’

Algemeen 2.246 keer gelezen

ERP | In een tuin aan de rand van Erp staat sinds een klein jaar een rode pipowagen. Vanuit die wagen helpt Janneke de Leest kinderen (en ouders) die thuis ergens tegenaan lopen door middel van een kindtraject. “Het is geen groot kantoor aan een drukke weg, maar een klein, kneuterig en gezellig rijdend kantoortje”, vertelt Janneke. “Dat past bij wie ik ben.”

“Als ouders merken dat het thuis of op school vastloopt, dat er veel discussie is en dat je als gezin in een vastgesleten patroon zit dan kun je naar mij toekomen”, legt Janneke uit. “Ik help kinderen en ouders om anders te kijken naar de problemen waar ze tegenaan lopen.” Dat begint met een beeldvormingsgesprek met de ouders om hun perspectief op de situatie te krijgen. “Maar daarna werk ik in vijf sessies alleen met het kind, zo krijg ik dat perspectief erbij. Met het kind kijk ik naar wat het leuk vindt, waar het blij van wordt en welke talenten het heeft. Wat maakt jou leuk en uniek en hoe kunnen bepaalde dingen die thuis of op school misschien als vervelend worden ervaren ook een kracht zijn. Een kind dat bijvoorbeeld erg veel op details let kan daar later zijn voordeel mee doen.”

Straalverhaal
Wat Janneke uit die sessies leert koppelt ze weer terug naar de ouders zodat die er samen met het kind aan kunnen werken. Janneke vertelt verder: “Het zijn wel ouders die bereid zijn om ook in de spiegel te kijken, naar hun aandeel in de dynamiek.” Aan het eind van het traject schrijft Janneke voor het kind een Straalverhaal. “Het is het verhaal van het kind, het is heel persoonlijk en ook voor de langere termijn. Misschien kunnen ze er op een later moment weer andere lessen uithalen.”

Wat kinderen beweegt
Voordat Janneke voor zichzelf begon werkte ze in het onderwijs. “Maar dat paste niet langer bij mij. De nadruk ligt daar op presteren. Taal en rekenen is ook belangrijk, maar ik ben meer geïnteresseerd in wat kinderen beweegt, hoe ze vriendjes maken, hoe ze uiting geven aan hun gevoel. De school was te klein voor mijn ideeën.”
Pipowagen
En dus besloot Janneke een opleiding te volgen voor het coachen van kinderen. Onderdeel daarvan was het maken van een bedrijfsplan. “Daar kwam het idee voor de pipowagen naar boven”, vertelt ze. Op Marktplaats had ze er al één gezien. “Mijn vriend zei toen tegen mij, ‘Ga er eens heen, ga er eens in staan om te voelen hoe het is’. Ik had bedacht dat ik alleen ging kijken, niet kopen. Maar toen ik hem zag staan wist ik al genoeg. Ik heb een bod gedaan mocht hem de mijne noemen. Toen ik hem na een paar weken op ging halen heb ik hem in de laatste bocht nog deels in de prak gereden, daardoor besloot ik de buitenkant volledig te vernieuwen. Het heeft ongeveer één tot anderhalf jaar geduurd voordat hij eruit zag zoals nu.”

Zomerprogramma
Janneke heeft veel ideeën over hoe ze verder wil met haar bedrijfje. “Het mag groeien, het is kneedbaar. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt.” Eén van die ideeën is een zomer(activiteiten)programma voor kinderen dat deze zomer van start gaat. Kinderen kunnen dan samen dingen doen en maken. Kijk voor meer informatie op www.straalverhaal.nl.

Janneke bij haar pipowagen.
Janneke bij haar pipowagen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant