De versteende Plaats.
De versteende Plaats. Foto:

SP kritisch over ‘steenwoestijnen’ in Veghels Buiten

Algemeen 3.743 keer gelezen

VEGHEL | De SP is kritisch op de oproep van het college van B&W aan inwoners om mee te doen aan het NK Tegelwippen omdat de gemeente volgens de partij zelf niet genoeg doet om te vergroenen. In Veghels Buiten worden namelijk grote versteende erven aangelegd. De SP zou daar graag veel meer groen zien.

De gemeente stelt dat het vervangen van tegels door groen belangrijk is voor de opvang van water, helpt om de temperatuur verdraagzaam te houden in de zomer en goed is voor dieren en de (mentale) gezondheid van omwonenden. Kees van Limpt, raadslid namens de SP, verbaast zich daarom des te meer over de grote hoeveelheid verharding bij de recent voltooide plein aan de Buitendreef en Souverijnsakker, genaamd Plaats. Parkeerplaatsen liggen hier op het, plein waaromheen de huizen staan en waarop ook een speeltoestellen voor kinderen en een met gras bezaaide bult liggen. Van Limpt had graag gezien dat het plein ‘een parkachtige structuur met bomen, struiken en gras’ had gekregen. “Maar wat schetst onze verbazing: de geplande bomen komen aan de buitenrand en alle parkeerplaatsen moeten benaderd worden over het plein en langs het speeltoestel.” Volgens Van Limpt hadden de parkeerplaatsen prima vanaf de omliggende wegen benaderd kunnen worden en had het plein daardoor groener gehouden kunnen worden.

Stenen vlakte
“Hoe verzin je het? En welke ‘groene kansen’ laat je hier als gemeente liggen? Maar vooral, hoe ga je om met de veiligheid van kinderen die hier straks komen spelen?”, vraagt Van Limpt zich af. “In plaats van een mooie beschaduwde speelplek met een bankje voor de ouders in die steeds heter wordende zomers, dus een stenen vlakte met wat toestellen op een bedje van strooisel en wat bomen aan de buitenrand. Die auto’s wat schaduw kunnen bieden.”

Andere erven
Ook bij andere erven in Veghels Buiten ziet de SP hetzelfde probleem. Van Limpt: “Dit is het zoveelste versteende erf in Veghels Buiten. Want ook op de andere erven als de Hubertshoeve, Jorishoeve, Sandershoeve en Evertshoeve, om er maar een paar te noemen, is het groen zo beperkt tot een paar kleine perkjes dat je je afvraagt waarom hier in de steenwoestijnen niet veel meer en grotere groene oases gerealiseerd worden.” Een oplossing zou volgens de SP kunnen zijn om bewoners een stukje grond voor hun huis in bruikleen te geven zodat zij daar een groene voortuin van kunnen maken. De ‘gewipte stenen’ zouden volgens de SP dan gebruikt kunnen worden om paden en parkeerplaatsen buiten de erven aan te leggen, zodat de erven zelf groen kunnen blijven, en een plek te creëren voor semipermanente woningen. “Zodat ook starters of spoedzoekers een plekje kunnen vinden in het groen om te wonen”, aldus Van Limpt.


De Hubertshoeve, een ander voorbeeld van de sterk versteende erven in Veghels Buiten.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’
Van Limpt besluit: “Kortom: kansen te over voor de gemeente Meierijstad om niet alleen hun inwoners aan te sporen te vergroenen door tegels te wippen, maar zelf ook de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, is daar beslist op van toepassing. De shovel erin zouden wij zeggen om op veel plekken de steenmassa te ruimen en stenen te wippen om daar groen te creëren en op enkele plaatsen de gewipte stenen te gebruiken om paden en parkeerplaatsen aan te leggen voor echt ‘wonen in het groen’ voor een doelgroep die nu nog maar al te vaak achter het net vist.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant