Afbeelding
Foto: NK Tegelwippen

Gemeente doet mee aan NK Tegelwippen en moedigt inwoners aan

Algemeen 1.303 keer gelezen

VEGHEL | De Gemeente Meierijstad wil haar inwoners aanmoedigen om tegels te wippen in de eigen tuin en zo de gemeente groener te maken. Daarom doet de gemeente mee met het NK Tegelwippen. Het vervangen van bestrating door groen is belangrijk om water op te vangen bij hevige regen, te koelen tijdens een warme zomerdag en leefruimte te creëren voor dieren.

Vanuit de Watersamenwerking AS50+ gaan de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss tijdens het NK Tegelwippen met elkaar de strijd aan. Alle bewoners kunnen meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin. Gewipte tegels kunnen tot en met 31 oktober 2023 worden opgegeven om mee te tellen voor de eindstand. “Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om ‘willen winnen’ maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Waarom belangrijk?
De woordvoerder vertelt waarom het van belang is om zo min mogelijk tegels te hebben: “Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien enlange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij zijn steeds vaker problemen als wateroverlast, omdat de leefomgeving sterk is versteend. Dat regenwater kan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Al die stenen zorgen voor nog meer hitte tijdens een warme zomerdag. Met minder tegels en meer bloemen, vaste planten en bomen in de tuin, kan het regenwater veel makkelijker in de bodem zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor meer verkoeling en schaduw tijdens warme dagen en voor een leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels. En al dat groen ziet er ook nog eens veel mooier en gezelliger uit. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze (mentale) gezondheid.”

Alle kleine beetjes helpen
Wethouder Jan van Burgsteden: “Ook als gemeente nemen we maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken vervangen we stenen door groen. Wij kunnen het echter niet alleen, we hebben ook de hulp van onze inwoners en tuinbezitters nodig. Daarom doen we mee met deze actie en hopen we op heel veel gewipte tegels, vooral in Meierijstad!” De gemeente vraagt haar inwoners dus om eens goed rond te kijken in de eigen tuin. “Zijn al die tegels wel echt nodig of kan het (deels) prima vervangen worden door groen? Alle kleine beetjes helpen al. Meer groen en minder stenen is fijn voor iedereen, voor de dieren én goed voor het klimaat.” Tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze tot en met 31 oktober 2023 door via www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand/ (kies Meierijstad bij ‘zoek op gemeente’), dan worden ze bij de Tegelteller van gemeente Meierijstad opgeteld. En met inzending van een mooie foto, maakt elke deelnemer kans op de Wipper van de Maand prijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant