Zonnepanelen in de Rozenstraat in Veghel.
Zonnepanelen in de Rozenstraat in Veghel. Foto: Mark Kamphuis

Politiek positief over duurzaamheidsplannen, Lokaal wil windmolens helemaal uitsluiten

Algemeen 800 keer gelezen

VEGHEL | De politiek is overwegend positief over het ‘Beleidskader duurzame energie opwek’ dat het college van B&W aan de gemeenteraad voorlegt. Lokaal is echter van plan om een amendement in te dienen waarmee de bouw van windmolens helemaal uitgesloten wordt. De gemeenteraad gaat op donderdag 25 mei in gesprek over deze en andere amendementen. Dan zal ook blijken of de raad definitief instemt met de plannen van het college die ten doel hebben meer controle te krijgen over de opwek van duurzame energie.

Lokaal is van plan om een amendement in te dienen waarmee definitief wordt afgezien van de plaatsing van windmolens in de gemeente. Het lijkt er momenteel op dat er behalve de vier windmolens van Veghel Win(d)t aan de A50 door met name radarverstoring geen verdere windmolens mogelijk zijn in de gemeente. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan wil Lokaal nu al voorkomen dat er alsnog windmolens kunnen komen. D66 wil deze mogelijkheid juist behouden omdat iedere windmolen volgens hen 20 hectare aan zonnevelden kan besparen. Zij vinden het onverstandig om deze optie nu al helemaal af te schrijven. 

D66 vindt daarnaast het doel om in 2050 energieneutraal te zijn niet ambitieus genoeg is. Zij willen eventueel met een amendement deze datum naar voren halen. Lokaal wil daarnaast nog een amendement indienen waarmee de uitsluitingsgebieden voor zonnevelden worden uitgebreid van alleen de zogeheten NatuurNetwerk Brabant (NNB) gebieden naar zowel natuur- als recreatiegebieden.

De commissieleden hadden ook een aantal complimenten voor de wethouder. Zo zijn zij tevreden over het verloop van het participatietraject zover, vinden ze het goed dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op reststroken en multifunctionele locaties zoals parkeerplaatsen, zijn ze blij dat er ruimte is voor lokale initiatieven (hoewel wat ‘lokaal’ precies betekent nog verder uitgedacht moet worden), zijn ze positief over een eventueel lokaal investeringsplatform, steunen ze het idee dat inwoners kunnen gaan meedelen in de lusten en zijn ze eveneens blij met de aandacht voor alternatieve opwekkingsmethodes naast wind en zon.

Na behandeling door de raad op 25 mei is het plan echter niet helemaal definitief. Er gaan nog meerdere evaluatiemomenten volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant