Chantal Steenbergen en de medewerkers van het washuis toostten op deze nieuwe stap voor het washuis.
Chantal Steenbergen en de medewerkers van het washuis toostten op deze nieuwe stap voor het washuis. Foto:

Washuis Franciscanessenklooster nu open voor particuliere was en een praatje

Algemeen 2.468 keer gelezen

VEGHEL | Alle Veghelaren kunnen tegenwoordig met hun vuile was terecht bij het washuis van IBN in het voormalig klooster aan de Franciscanessenlaan in Veghel. Het washuis werd op maandagmiddag officieel geopend voor particulieren en is aangesloten bij het project LeefGoed in Veghel. “We hebben graag dat mensen hierheen komen voor sociaal contact, om even een praatje te maken”, sprak Objectleider Chantal Steenbergen voordat de lintjes werden doorgeknipt.

Binnen is een bankje geplaatst waar klanten gezellig een bakje koffie kunnen drinken en kunnen bijkletsen. Op die manier gaat het washuis bijdragen aan de het vergroten van de betrokkenheid tussen de bewoners van het nieuwe Kloosterkwartier. “We zijn er trots op dat we onderdeel uit mogen maken van LeefGoed”, sprak Objectleider Chantal Steenbergen voordat de lintjes werden doorgeknipt. “Het gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen, elkaar helpen, past bij IBN. We willen mensen mee laten doen in de maatschappij en hen hun steentje laten bijdragen. In het washuis werken medewerkers die extra ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. Ze staan hier dagelijks heel wat wasjes te strijken, wassen en vouwen. We hebben inmiddels een mooi klantenbestand. De zusters, Oekraïense vluchtelingen, een recreatiebedrijf, een sportvereniging. Maar we zijn ook nog op zoek naar nieuwe klanten. Persoonsgebonden was is de volgende stap. We hebben een jaartje geoefend en zijn er klaar voor.”

Waszak of box
Hoe het werkt? Voor 18 of 25 euro (en 10 euro borg) krijg je een waszak of wasbox mee die je thuis kan vullen met je was. In het washuis kun je alleen pinnen. Als de zak of box vol zit kun je hem afgeven bij het washuis en drie werkdagen later weer ophalen. Dat kan bijvoorbeeld voor senioren een uitkomst zijn, maar ook alle andere Veghelaren zijn welkom. Chantal voegt toe: “Als het een probleem is om zelf de was hierheen te brengen dan kunnen we die ook thuis ophalen.” Het washuis is iedere werkdag geopend van 07.30 tot 16.30 uur.


Wassen, drogen, strijken
Nadat de was is afgeleverd maakt deze een rondje door het washuis. Het wordt eerst gelabeld om ervoor te zorgen dat iedereen weer de juiste was mee terug neemt. Daarna gaat het naar de machines en wordt het gedroogd en eventueel gestreken. De wasmachines staan de hele dag aan. Lion van Rossum heeft het washuis mee opgestart en ingericht en heeft er nu de dagelijkse leiding over. “Carla, André, Adelle en Anja en onze stagiaire Jo-ailey zijn hele fijne mensen om mee te werken. Het is heel leuk en dankbaar werk met fijne mensen.” Als de pers even binnen een kijkje neemt haalt Anja net de voetbaltenues uit de machine.

LeefGoed
LeefGoed is een initiatief van elf organisaties vanuit zorg, welzijn, wonen, leren en de gemeente Meierijstad. Vanuit het gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen maken zij met elkaar van het Kloosterkwartier in Veghel een plek voor iedereen: jong, oud, rijk, arm, met én zonder beperking.

Kijk voor meer informatie op www.ibn.nl/washuis of bel 0413 282 421.

Uit de krant