Dora van de Ven en Jan Coppelmans fietsen samen door Veghel.
Dora van de Ven en Jan Coppelmans fietsen samen door Veghel. Foto:

Op de trappers met de actieve Dora van de Ven

Algemeen 1.007 keer gelezen

VEGHEL | Bij Brabantzorg zijn elke dag talloze professionals en vrijwilligers met hart en ziel bezig met hun cliënten. ‘Samen op pad met de duofiets’ is een van de activiteiten. Hoe ervaren vrijwilligers en cliënten dat? Vandaag trapt Jan Coppelmans met Dora van de Ven door Veghel. Het is maandagmorgen 08.30 uur. In de hal van het AAtrium zit Dora al klaar. Ze heeft duidelijk zin in een mooi fietstochtje en gezellige praat met Jan. Ze fietsen al vijf jaar samen.

Door: Pieter van den Berk.

Een lekker zonnetje, fijn weer om te fietsen, waar wil je naar toe?
Dora van de Ven: Ja, lekker buiten en de wind door mijn haren. Het maakt me niet zoveel uit waar we naartoe fietsen. Jan zorgt wel voor voldoende variatie in de tochtjes en daarna drinken we nog gezellig koffie.

Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben 85 jaar en kom oorspronkelijk uit Uden en wel van Koldert. Mijn overleden man Harry is een echte Veghelse kuus, maar dat is toch altijd prima gegaan tussen ons. We hebben kort samen in Uden gewoond, daarna woonden we 43 jaar in Veghel in de Generaal van Vlijmenstraat. Ik volgde mijn opleiding tot kraamverzorgster in Huize Bergen in Vught en heb dit werk jaren met veel plezier gedaan. We moesten soms werken onder primitieve omstandigheden qua hygiëne, hulpmiddelen. Maar het was geweldig werk met veel mooie momenten en contacten. We moesten zelf na veel gedokter zes jaar wachten op kinderen, maar we zijn heel blij met onze dochter, zoon en drie kleinkinderen. Toen mijn man een herseninfarct kreeg werd het thuis moeilijk, maar we hebben het samen nog een hele tijd gered tot het echt niet meer ging thuis. We waren op vijf weken na 50 jaar getrouwd, toen mijn man Harry helaas overleed, dat is zevenenhalf jaar geleden. Gelukkig kon ik in het AAtrium blijven zonder indicatie.

Hoe ervaar je het wonen in het AAtrium?
Ik heb een mooi gevuld dagprogramma. Ik sta vroeg op en zorg dat de bewoners hun krant voor zeven uur in de bus hebben. Daarvoor heb ik gegeten en mijn kamer opgeruimd. Mijn kamer is een soort showroom voor nieuwe bewoners, alles spic en span. Dan ga ik aan de slag op de Motormet 1, lekker fietsen dus, ongeveer 12 kilometer. Dan koffie met Nel Rijneveen. Verder doe ik mee met kienen, kaarten, knutselen, rummikub met Jeanne en het spel sequence.
En…. het eten is een feest, elke dag uiteten. Ik hou van de contacten, veel mensen kennen me nog als kraamverzorgster, dat is leuk.

Je bent een vlot en actief iemand. Waar geniet je nog meer van?
Harrie en ik hebben het geweldig goed gehad samen. Daar kijk ik met heel veel plezier op terug. De kinderen en kleinkinderen zijn een mooi cadeau, waar Harry en ik samen van hebben genoten. We hebben ook vaak opgepast, het waren en zijn echte schatjes. 
Nu komen ze regelmatig op bezoek en doen een spelletje.

Tot slot
Jan is met pensioen en fietst al vijf jaar met Dora op de duofiets. Eerder reed Jan de Deken van Miertbus voor allerlei uitstapjes. Helaas verhinderden zijn rugklachten dit leuke vrijwilligerswerk. Jan vertrekt elke maandagmorgen om 7.30 uur uit Oisterwijk voor dit gezellige vrijwilligerswerk. Tja…. dan moet je het toch echt wel heel leuk vinden om te doen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant