Francesca Verwegen in de opgeknapte Calvarieberg op de begraafplaats in de kloostertuin van de Zusters Franciscanessen.
Francesca Verwegen in de opgeknapte Calvarieberg op de begraafplaats in de kloostertuin van de Zusters Franciscanessen. Foto:

Bijzondere maand Zusters Franciscanessen: ‘Kapel van de Toekomst geeft Calvarieberg meer cachet’

Algemeen 1.747 keer gelezen

VEGHEL/WIJBOSCH | De Zusters Franciscanessen maken zich op voor een bijzondere maand vol met activiteiten. In mei komt onder andere het Generaal Bestuur uit Indonesië en de Filipijnen over om aanwezig te zijn bij de inzegening van de gerenoveerde Calvarieberg met daarin de Kapel van de Toekomst. Ze leggen tevens de eerste steen van het nieuwe appartementencomplex Fioretti in Veghel. Om de maand mei nog feestelijker te maken is er op 6 mei in de Industry Bioscoop de première van de film ‘Van voltooiing naar toekomst’ gemaakt door Michiel Kerkhoff. In twee delen nemen we met de hoofdrolspelers de plannen door. Vandaag deel één: ‘De Kapel van de Toekomst geeft de Calvarieberg extra cachet’.

Marieke van Grinsven (coördinator Kloostergemeenschap Zusters Franciscanessen Veghel), Overste Zuster Gerda van Gogh en Yvonne van Geffen (coördinator werkorganisatie Zusters Franciscanessen Veghel) kijken uit naar de gedenkwaardige maand mei. Zo komt het Generaal Bestuur van de Zusters Franciscanessen, met generaal-overste sister Adriana, de hele maand naar Veghel. “Ze komen met z’n vieren. Het is een nieuw bestuur bestaande uit vier personen, twee zusters uit Indonesië en twee uit de Filipijnen”, vertelt Van Grinsven. Het laatste bezoek van het voltallige Generaal Bestuur dateert van 2017. Het Generaal Bestuur is het hoogste bestuur van de congregatie. De coördinator van de zuster vervolgt: “Ze komen niet super vaak deze kant op dus daar zijn we best trots op. In de hele maand mei staan er verschillende activiteiten op het programma, waaronder een aantal officiële momenten.”
Zo is het Generaal Bestuur op 24 mei aanwezig wanneer Antoon van der Steen de gerenoveerde Calvarieberg zal inzegenen met daarin de gloednieuwe Kapel van de Toekomst.

Calvarieberg
Ter ere van het 175-jarig jubileum van de zusters Franciscanessen ontstond het idee om ze een kapelletje te schenken. De eerste plannen voor deze kapel werden in 2019 al gepresenteerd. Door vergunningen, bestemmingsplannen en bezwaren van omwonenden liep het project flinke vertraging op. “Uiteindelijk konden de plannen de prullenbak in”, vertelt Francesca Verwegen, lid van Stichting Kapel van de Toekomst.

‘Schitterende herinneringskapel’
Tijdens de coronaperiode ontstond het idee om de Calvarieberg op de begraafplaats van de zusters te restaureren en daar een mooie herdenkingsplek van te maken. “Achteraf gezien had het zo moeten zijn en misschien maar goed ook, want het ziet er nu prachtig uit. Deze opzet, een kapel in de Calvarieberg, past veel beter bij de zusters”, vindt Verwegen. Daar zijn de zusters het roerend mee eens. “Het past beter bij ons sobere karakter. Het wordt echt een schitterende herinneringskapel. We zijn er ontzettend blij mee”, stelt Van Geffen.


De glasplaat in de Kapel van de Toekomst komt er ongeveer zo uit te zien. 

De Overste Zuster is blij met de nieuwe kapel. “Het heeft zo moeten zijn. De Calvarieberg krijgt op deze manier meer cachet én is toekomstbestendig”, aldus Van Gogh. De heuvel met daarop een groot wit kruis heeft een extra doorkijk gekregen vanaf het kerkhof met daarin een bijzonder raamwerk. Van Grinsven: “Ons logo van de stichting is daarin verwerkt. Bovendien wordt er extra verlichting aangebracht. Ook zijn de trapjes weggehaald waardoor het rolstoel- en rollatorvriendelijk is. Een flinke upgrade dus.”
De werkzaamheden, onder leiding van de broers Bert en Martien van den Tillaart, zijn overigens nog in volle gang.

Historisch moment
De stichteres van de Zusters van Franciscanessen Moeder Teresia krijgt in de Calvarieberg een laatste rustplaats. Volgens Van Grinsven is dat een historisch moment voor de congregatie: “Het valt samen met de geschonken kapel. De geschiedenis en de toekomst komen daar samen. Het is voor de congregatie een bijzondere plek. Wanneer onze zusters uit het buitenland op bezoek komen, bezoeken ze als eerste het graf van Moeder Teresia van Miert.” Van Geffen vult aan: “Als de werkzaamheden in het Kloosterkwartier straks gereed zijn dan is deze plek voor iedereen toegankelijk.”


De Calvarieberg.

Cadeau
Verwegen legt uit dat de kapel een cadeau is aan de zusters van heel Veghel met ondersteuning van een aantal sponsoren. De zusters hebben geen financiële bijdrage hoeven doen. Verwegen: “Op deze manier tonen we onze dankbaarheid aan wat de zusters allemaal hebben betekend voor Veghel. Zonder de Zusters van Franciscanessen had Veghel er heel anders uitgezien”, besluit ze.

Afbeelding
De glasplaat in de Kapel van de Toekomst komt er ongeveer zo uit te zien.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant