Burgemeester Kees van Rooij nam zelf een kijkje bij de escaperoom BL@CKMAIL.
Burgemeester Kees van Rooij nam zelf een kijkje bij de escaperoom BL@CKMAIL. Foto:

Politie en gemeente Meierijstad zetten escaperoom in om jongeren bewust te maken van cybercrime

Algemeen 978 keer gelezen

VEGHEL | “Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 in bitcoins of ik zet alle foto’s online...” Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL die van 28 maart tot en met 6 april op verschillende plekken wordt ingezet in de gemeente Meierijstad.

De escaperoom bus wordt ingezet bij jongerencentra, bij scholen voor de leerlingen zelf, en in de verschillende centra. In de bus krijgen jongeren tussen de 13 - 25 jaar (in groepjes van maximaal vier jongeren) twintig minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat de foto’s van Marije online komen.

Gevaren
De kracht van het spel zit in het gesprek na afloop. Dan gaan politieagenten, jongerenwerkers en boa’s in gesprek met de jongeren over de gevaren. Over de bedreigingen en afpersingen die hier uit voort vloeien, de schaamte en wat je kan doen als je toch slachtoffer bent geworden.

De bus is voor jongeren tussen de 13 - 25 jaar gratis en op de volgende tijdstippen te vinden in Veghel en Erp:
6 april vanaf 14.00 uur in centrum Veghel (aan de Hoofdstraat/Meijerijstaat, waar ook de weekmarkt is.)
6 april vanaf 19.00 uur in centrum Erp.

Uit de krant