Zuster Ludwina met het winnende schilderij gemaakt door Christine van Kesteren.
Zuster Ludwina met het winnende schilderij gemaakt door Christine van Kesteren. Foto:

Zuster Ludwina steelt de show tijdens grote finale Sterren op het Doek

Algemeen 2.436 keer gelezen

VEGHEL | Zuster Ludwina stond donderdagavond centraal tijdens de onthulling van de acht kunstwerken die zijn gemaakt tijdens Sterren op het Doek, een onderdeel van de Nacht van de Noordkade. De Veghelse zuster was positief verrast door alle creaties. Uiteindelijk wees zuster Ludwina de uit Beek en Donk afkomstige Christine van Kesteren aan als winnares. “Maar ook de andere zeven kunstenaars hebben het fantastisch gedaan”, waren de zalvende woorden van de Veghelse zuster.

Zuster Ludwina werd tijdens de Nacht van de Noordade door acht kunstenaars geportretteerd. Deze kunstenaars hebben thuis verder gewerkt om het portret af te maken. De spanning in het goed gevulde tekenatelier op de Noordkade werd donderdagavond vakkundig opgebouwd. Hans Fassbender fungeerde als gesprekleider en loodsten Ludwina, de amateurkunstenaars en het publiek door de avond.


Zuster Ludwina steelt de show en laat eigen werk zien.

De show werd gestolen door de goedlachse zuster. Ze was ouderwets op dreef. Met anekdotes en grappige opmerkingen bracht ze het publiek verschillende keren aan het lachen. Ludwina: “Hopelijk hebben jullie mijn rimpels niet teveel geaccentueerd.” En toen kunstenares Rina zei dat ze flink heeft gevochten om het schilderij af te maken, reageerde Ludwina direct: “Maar dat lag toch zeker niet aan mij.” De gasten smulden van het optreden van de Veghelse zuster.


De Veghelse zuster bekijkt de kunstwerken van dichtbij.

Winnares
Na een gezellig samenzijn moest zuster Ludwina toch echt het winnende kunstwerk aanwijzen. Nadat ze alle doeken van dichtbij bekeken had, koos ze uiteindelijk voor het schilderij van Christine van Kesteren. De kunstenares uit Beek en Donk reageerde verrast. “Toen ik vanochtend opstond had ik niet verwacht dat ik de winnares van Sterren op het Doek zou worden. Als je het mij vooraf had gevraagd dan had ik zeker gezegd dat het me weinig zou uitmaken, maar nu vind ik het stiekem toch wel heel leuk. Ludwina is zelf ook kunstenares dus ik zie het als een groot compliment dat ze mijn schilderij heeft uitgekozen.”


Zuster Ludwina met achter haar Van Kesteren.

Van Kesteren volgt schilderles bij Phoenix Cultuur op de Noordkade. “Ik ben van jongs af aan al aan het schilderen. Ludwina was niet makkelijk op het doek vast te leggen. Ik heb geprobeerd om met het kruis de roeping van God erin te verwerken.”

Speciale expositie
Ludwina is zelf dus een fervent kunstenares. Ze haalt veel vreugde uit het tekenen, schilderen en creatief zijn. “Daarom is er op de eerste verdieping van Phoenix Cultuur op de Noordkade een speciale expositie ingericht met werk van zuster Ludwina. Ook de schilderijen van Sterren op het Doek hangen ertussen”, legt Myriam Simons van Phoenix Cultuur uit. Zuster Ludwina is er trots op en bedankte Simons voor de kans. De expositie is tot en met 29 mei gratis te bezoeken.


De expositie op de eerste verdieping met links werken van Ludwina en rechts de portretten.

De volgende editie van Sterren op het Doek is weer tijdens de Nacht van de Noordkade. Wie er dan centraal staat, is nog niet bekend. Organisator Phoenix Cultuur is nog op zoek naar een geschikte kandidaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant